Przekąska jest łatwa w przyrządzeniu i wybornie smakuje.
Składniki:
70 dag fileta drobiowego
70 dag podgardla, lub boczku wieprzowego
2 duże cebule, 3 jajka, 3 ząbki czosnku
5 łyżek bułki tartej, 1 łyżka wegety
Galantyna drobiowa - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Podgardle i cebulę pokrój w grube plastry, podlej bulionem i podduś w dużym rondlu. Po 20 min. dodaj pokrojoną grubo pierś z kurczaka, jeszcze podduś pod przykryciem następne 20 minut, po czym przestudź i zmniel w maszynce 2 razy. Do masy dodaj jajka, bułkę tartą i przyprawy, dokładnie wyrób masę. Wstaw do kompieli wodnej i piecz 40 min. w temperaturze 170 oC .
Galantynę można przyżądzić też na słodko dodając rodzynki i morele, lub żurawinę.