Galantyna drobiowa

Ocena:

4.58 (140)

  • 1 godz. 35 min.
  • dla 1 osoby
Przekąska jest łatwa w przyrządzeniu i wybornie smakuje.

Składniki:

  • 70 dag fileta drobiowego
  • 70 dag podgardla, lub boczku wieprzowego
  • 2 duże cebule, 3 jajka, 3 ząbki czosnku
  • 5 łyżek bułki tartej, 1 łyżka wegety

Galantyna drobiowa - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Podgardle i cebulę pokrój w grube plastry, podlej bulionem i podduś w dużym rondlu. Po 20 min. dodaj pokrojoną grubo pierś z kurczaka, jeszcze podduś pod przykryciem następne 20 minut, po czym przestudź i zmniel w maszynce 2 razy. Do masy dodaj jajka, bułkę tartą i przyprawy, dokładnie wyrób masę. Wstaw do kompieli wodnej i piecz 40 min. w temperaturze 170 oC .
  • Galantynę można przyżądzić też na słodko dodając rodzynki i morele, lub żurawinę.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne