Pasztet z ciecierzycy

Ocena:

4.48 (155)

  • 2 godz. 20 min.
  • dla 5 osób
  • średni

Pasztet z ciecierzycy jest idealny na co dzień i na święta – kremowy, bez laktozy, wegetariański. Świetnie nada się na kanapki, a także jako samodzielny dodatek. Można podawać go zarówno na ciepło, jak i na zimno. Wybitnie smakuje z konfiturą żurawinową lub z ćwikłą. Sprawdźcie, jak zrobić pasztet z ciecierzycy z warzywami. 

Składniki:

  • ciecierzyca  250 g

  • marchewka  200 g

  • pietruszka  200 g

  • seler  150 g

  • cebula  150 g

  • olej  15 ml

  • czosnek  10 g

  • bulion warzywny  60 ml

  • jajka  2 szt.

  • tahini  150 g

  • bułka tarta  30 g

  • słodka papryka  3 g

  • kumin (kmin rzymski)  3 g

  • sól  6 g

  • pieprz  3 g

Pasztet z ciecierzycy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Ciecierzyca: suche nasiona zalewamy przegotowaną, zimną wodą, przykrywamy i odstawiamy do namoczenia na noc. Następnego dnia odcedzamy je, zalewamy świeżą wodą i gotujemy pod przykryciem do miękkości. Potrwa to około 80 minut. Pod koniec gotowania wsypujemy do wody pół łyżeczki soli.

  • Krok 2:

    Warzywa: cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na oleju do zeszklenia. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i podgrzewamy do uwolnienia aromatu. Marchew, selera i pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, po czym wkładamy na patelnię z cebulą i czosnkiem. Podsmażamy przez chwilę, a następnie zalewamy bulionem i dusimy pod przykryciem do miękkości. Studzimy.

  • Krok 3:

    Przygotowanie do pieczenia: piekarnik nagrzewamy do 180°C. Foremkę na pasztet z ciecierzycy o wymiarach 10x30 cm smarujemy odrobiną tłuszczu i posypujemy bułka tartą.  

  • Krok 4:

    Masa na pasztet: warzywa i ciecierzycę mielimy za pomocą maszynki do mięsa. Wbijamy do nich jajka, a także dodajemy tahini i 2 łyżki bułki tartej. Doprawiamy solą i pieprzem, wsypujemy pozostałe przyprawy. Mieszamy wszystkie składniki do uzyskania jednolitej masy.

  • Krok 5:

    Pieczenie: masę na pasztet z cieciorki przekładamy do foremki. Wyrównujemy wierzch za pomocą szpatułki. Wkładamy do piekarnika na około 45 minut, do zarumienienia. Podajemy po wystudzeniu. 

Porady

  • Jeśli zależy nam na czasie, możemy pominąć krok, w którym namaczamy suche nasiona i przygotować pasztet z ciecierzycy z puszki.  
  • Nie musimy mielić składników na jednolitą masę. Jeśli nie lubimy całkiem gładkiego pasztetu, możemy zostawić kilka większych kawałków ciecierzycy i warzyw. Jeśli używamy blendera, nie musimy się przejmować, że zostały nam niezmielone elementy. 
  • Przyprawy dobierajmy według własnego gustu. Oprócz kminu rzymskiego możemy dodać sproszkowany korzeń imbiru, kurkumę i płatki chili. Jeśli wolimy śródziemnomorski aromat, użyjmy ziół prowansalskich, takich jak bazylia, oregano, tymianek, rozmaryn lub majeranek. 
  • Pasta sezamowa ma dosyć intensywny, charakterystyczny smak. Jeśli za nim nie przepadamy i chcemy ograniczyć ilość tłuszczu w naszym wytrawnym wypieku, możemy przyrządzić pasztet z ciecierzycy bez tahini. Natomiast miłośnikom tego aromatycznego składnika polecamy zrezygnowanie z kupowania gotowego produktu i wykonanie własnej, domowej pasty sezamowej tahini. 
  • Wierzch pasztetu warto udekorować czarnymi i białymi ziarnami sezamu, żeby się pięknie prezentował na świątecznym stole lub podczas codziennej kolacji. 
  • Pasztet z cieciorki powinniśmy wyciągnąć z formy dopiero, gdy całkowicie ostygnie, a nawet po schłodzeniu go w lodówce. Możemy go wtedy pokroić w plastry, ale będzie też na tyle miękki, że da się nim smarować kanapki. 
  • Pasztet wegetariański z ciecierzycy to także świetny pomysł na danie obiadowe. Wystarczy ukroić jego solidny plaster i podać w towarzystwie pieczonych ziemniaków i świeżych warzyw, na przykład w formie surówki z brokuła.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Jak zrobić wegański pasztet z ciecierzycy? 

Żeby przygotować wegański pasztet z ciecierzycy, wystarczy zastąpić jajka kurze składnikiem pochodzenia roślinnego. Dzięki nim wypiek nie rozpada się, dlatego trzeba je zamienić na produkt, który spełni tę samą funkcję. Doskonale sprawdzi się zmielone siemię lniane. W połączeniu z wodą tworzy ono gęstą, kleistą papkę, która pomaga związać składniki pasztetu. Łyżka sproszkowanych nasion lnu wymieszana z 3 łyżkami gorącej wody zastępuje jedno jajko. Ten trik pozwoli nam stworzyć nie tylko zdrowy pasztet z ciecierzycy bez składników pochodzenia zwierzęcego, ale także inne dania, takie jak kotlety lub zapiekanki. 

Pasztet z cieciorki – dodatki 

Pasztet z ciecierzycy z warzywami możemy przygotowywać z takimi samymi dodatkami, jakich użylibyśmy, przyrządzając jego mięsny odpowiednik. Ciekawą propozycją jest z pewnością pasztet z ciecierzycy z suszonymi pomidorami i ziołami prowansalskimi – danie nabiera wtedy włoskiego charakteru. Popularne są też oczywiście wersje na słodko. I tu mamy pasztet z ciecierzycy z żurawiną lub z suszoną śliwką czy morelą. Warto wzbogacić go także o różnego rodzaju orzechy i nasiona, takie jak czarnuszka, słonecznik, pestki dyni lub nasiona chia

Pomysły na pasztet wegetariański 

Pasztet z cieciorki to nie jedyny przepis na tę wyjątkową, roślinną propozycję. Może taki wytrwany wypiek bez dodatku mięsa powinien zagościć w tym roku na naszym świątecznym stole zamiast tradycyjnego pasztetu? Warto przygotować na przykład: 

  • pasztet warzywny z kaszą jaglaną, w którym przyjemnie chrupią orzechy i nasiona słonecznika. 
  • fasolowy pasztet z jabłkiem – idealne, słodko-kwaśne połączenie, które smakuje jeszcze lepiej w towarzystwie konfitury z żurawiny.  
  • pasztet z soczewicy – danie wygląda tak podobnie do oryginału, że można się pomylić. Doskonale smakuje z dodatkiem pieczarek i kolendry. 
  • bezmięsny pasztet z grzybów – bardzo aromatyczna, świąteczna propozycja. Warto użyć podgrzybków, które zebraliśmy w lesie jesienią i ususzyliśmy.
  • świąteczny pasztet z selera i migdałów – bazę stanowi pieczony lub podsmażony korzeń selera, a dodatek migdałów sprawia, że danie ma niezwykły aromat i lekko chrupie. Taki pasztet możemy także urozmaicić, dodając do niego pieczone bataty.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne