Pasztet z fasoli

Ocena:

4.36 (188)

  • 1 godz. 30 min.
  • dla 6 osób
  • łatwy

Pasztet z fasoli to pyszny, delikatny i perfekcyjnie doprawiony wypiek na co dzień i od święta. Dodatek jabłka i zeszklonej cebuli, połączony z intensywnością przypraw, zadowolą nawet miłośników mięsnych przetworów. Wyrazistości dodają mu też namoczone ziarna słonecznika, które odpowiadają za jego strukturę i wyjątkowy smak. To jedna z ulubionych opcji wegetarian, ale jest też odpowiedni dla wegan. A pasztet z fasoli z puszki robi się błyskawicznie. Prezentujemy, jak go zrobić.   

Składniki:

  • biała fasola  500 g

  • cebula  3 szt.

  • liść laurowy  3 szt.

  • ziele angielskie  3 szt.

  • goździki  3 szt.

  • jabłka  1 szt.

  • papryka ostra  5 g

  • słodka papryka  5 g

  • majeranek  8 g

  • tymianek  3 g

  • rozmaryn  4 g

  • słonecznik  100 g

  • sól  2 szczypty

  • pieprz  1 szczypta

  • bułka tarta  30 g

  • koperek  4 gałązki

  • jałowiec  5 szt.

Pasztet z fasoli - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Cebule kroimy w kostkę. Na głębokiej patelni (lub w garnku bądź rondelku) rozgrzewamy olej, dodajemy cebule, liście laurowe, ziele angielskie, owoce jałowca (można pominąć) i goździki. Podsmażamy do zeszklenia, lekkiego zrumienienia, mniej więcej przez 15 minut. Potem wyjmujemy przyprawy.

    W międzyczasie, jak cebula się szkli, ziarna słonecznika zalewamy wrzątkiem i odstawiamy je na 30 minut. Można zamienić je również na płatki owsiane albo inne pestki, np. dyni lub orzechy.

    pasztet z fasoli - podsmażanie cebuli
  • Krok 2:

    Jabłko obieramy, usuwamy gniazdo nasienne. Owoc kroimy w kostkę i dodajemy do cebuli, podsmażamy razem przez chwilę. Przestudzone przekładamy do miski.

    pasztet z fasoli - duszenie jabłek z cebulą
  • Krok 3:

    Do większego naczynia przekładamy zeszkloną cebulę, ugotowaną fasolę, wsypujemy przyprawy, dokładamy musztardę, ziarna słonecznika. Całość solimy i pieprzymy do smaku. 

    Jeśli chodzi o fasolę to najlepiej jest sięgnąć po suszoną i wcześniej ją ugotować, smak będzie o wiele bardziej wyrazisty, wręcz lekko orzechowy. Trzeba na to poświęcić trochę czasu, ale nie jest to trudne. Fasolę zalewamy dzień wcześniej zimną, przegotowaną wodą. Przykrywamy i namaczamy przez noc. Napęczniałą fasolę gotujemy następnego dnia w świeżej wodzie przez 1,5 godziny do 2 godzin. Pod koniec tego procesu wsypujemy do garnka szczyptę soli. Kiedy ziarna są już miękkie, odcedzamy je i studzimy. Z kolei, jeśli bardzo nam zależy na czasie, możemy wykorzystać też białą fasolę z puszki. Konsystencja pasztetu będzie rzadsza, może być konieczne dosypanie większej ilości bułki tartej. 

    pasztet z fasoli - składniki
  • Krok 4:

    Składniki na pasztet z fasoli blendujemy na gładką masę. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zostawić kilka większych kawałków fasoli, będą wyróżniały się w całej masie. W razie potrzeby masę fasolową można uzyskać też za pomocą maszynki do mielenia mięsa lub praski do przeciskania ziemniaków. Na koniec warto ją spróbować i jeśli będzie to wymagane, doprawić jeszcze do smaku.

    pasztet z fasoli - blendowanie
  • Krok 5:

    Podłużną formę, nazywaną też keksówką, wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do niej cały pasztet. Wyrównujemy wierzch.  Piekarnik nagrzewamy do 180°C, w trybie góra-dół. Najlepsza będzie opcja z funkcją pary. Jeśli nasz sprzęt takiej nie posiada, możemy na dno piekarnika wstawić naczynie żaroodporne, wypełnione wodą. Pasztet z fasoli wkładamy do piekarnika na ok. 40 minut. Na pierwsze 20 minut warto przykryć go folią aluminiową, żeby za bardzo się nie spiekł. Inna opcja to po prostu obserwowanie, jeśli zaczyna się za mocno przypiekać, dokładamy folię. 

    pasztet z fasoli - zblendowany, przekładanie do formy
  • Krok 6:

    Na koniec pasztet z fasoli posypujemy koperkiem. Podajemy go na kromce chleba. Dobrze komponuje się ze świeżymi warzywami lub grillowanymi. Można go jeść z ćwikłą, domowym ketchupem z pomidorów i innymi  naszymi ulubionymi dodatkami.

    pasztet z fasoli

Porady

  • Jabłka można zamienić na gruszki, które jeszcze bardziej podkręcą smak fasoli w pasztecie. Jeśli decydujemy się na jabłka, postawmy na kwaśne odmiany, np. antonówkę, szarą renetę lub szampion. Jeśli natomiast chcemy użyć gruszek, sięgnijmy po faworytkę inaczej nazywaną klapsą, bojniczankę lub isoldę.  
  • Pamiętajmy, że pasztet wegetariański z fasoli musi dobrze wystygnąć, zanim go pokroimy. Warto przygotować go przynajmniej dzień wcześniej. 
  • Równie smacznym wypiekiem będzie pasztet z czerwonej fasoli. Ta odmiana jest bardziej intensywna w smaku i ma lekko orzechowy aromat. 
  • Nie wylewajmy wywaru z gotowania fasoli. Przyda się, jeśli okaże się, że masa jest zbyt gęsta. Reszta przyda się na przykład do zrobienia fasolki po bretońsku. Do rozluźnienia pasztetu możemy także wykorzystać domowy bulion warzywny.  
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Pasztet z fasoli – z czym podawać? 

Nasz wegetariański wypiek z białej fasoli najlepiej smakuje na kanapce. Kromkę ulubionego pieczywa posmarujmy masłem, przykryjmy listkiem sałaty i połóżmy na niej cienko pokrojone plastry pasztetu. Do tak przygotowanej przekąski świetnie pasują takie dodatki jak: 

Pasztet z fasoli możemy podać także w towarzystwie słodkich dodatków, takich jak konfitura z żurawiny do mięs. 

Pasztet z fasoli - inne warianty

Wegetariański pasztet z fasoli, wbrew pozorom, dobrze komponuje się też z innymi składnikami. Mamy tu naprawdę spore pole do popisu. Oto niektóre z pomysłów:  

  • z fasoli i pieczarek – dodatek aromatycznych, podsmażonych na maśle pieczarek sprawia, że można pomylić ten wypiek z delikatnym pasztetem drobiowym. Możemy także podkręcić smak umami za pomocą grzybów suszonych w proszku
  • z fasoli i śliwek lub żurawiny – wystarczy wmieszać do masy nieco suszonych śliwek lub żurawiny, żeby wypiek zapachniał świętami. Możemy przyrządzić go na Wielkanoc, ale sprawdzi się też jak rozgrzewające danie na zimową aurę, zwłaszcza z goździkami i jagody jałowca. 
  • z fasoli z orzechami – mogą to być zarówno zmielone orzechy włoskie, jak i laskowe, a nawet domowe masło orzechowe.

Do masy na pasztet wegetariański z fasoli możemy dorzucić także dowolne bakalie i suszone pomidory. Wypiek będzie pełen wartościowych składników odżywczych, jeśli dodamy do niego kaszę, na przykład gryczaną lub jęczmienną.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne