Fot. Miód Malina Studio
4.47 (190)
Tym razem kiełbasę robimy w wersji bezmięsnej. Dodatek płatków drożdżowych wzbogaca jej smak, a wędzona papryka sprawia, że pasta z czerwonej fasoli i cieciorki à la kiełbasa zdobędzie wiernych fanów nawet wśród mięsożerców. Taka pasta z czerwonej fasoli będzie dobra zarówno do kanapek na śniadanie, jak i do tortilli na kolację, a po ugotowaniu i pokrojeniu w plasterki może spokojnie konkurować z tradycyjną kiełbasą. Wypróbujcie nasz przepis na pastę z czerwonej fasoli.
fasola czerwona 200 g
ciecierzyca 200 g
cebula 1 szt.
olej 1 szklanka
kasza jęczmienna 1 szklanka
płatki drożdżowe 1 szklanka
ajwar 3 łyżki stołowe
czosnek granulowany 2 łyżki stołowe
papryka wędzona 2 łyżki stołowe
papryka ostra 1 łyżeczka
sól 1 łyżka stołowa
pieprz 1 łyżeczka
bulion warzywny 0.5 szklanki
mąka z ciecierzycy 3 łyżki stołowe
agar 1 łyżka stołowa
Porady
Płatki drożdżowe to nieaktywna forma drożdży, produkt bardzo lubiany przez wegan, używany do zagęszczania potraw, którym nadaje lekko serowego smaku.
Składniki użyte w przepisie:
- cebula - duża, najlepiej słodka
- fasola i ciecierzyca - podane proporcje dotyczą suchych ziaren
- kasza jęczmienna - potrzebna będzie szklanka już ugotowanej kaszy
- agar agar - to roślinna substancja żelująca, zamiennik żelatyny. Agar, w przeciwieństwie do żelatyny, rozrabiamy najpierw w zimnym płynie, a dopiero później podgrzewamy, aż zacznie wrzeć. Agar musi się zagotować, żeby mógł "związać" potrawę tak, jak żelatyna. Po zagotowaniu, zaczyna tężeć w temperaturze pokojowej.
- mąka z ciecierzycy - to mąka ze zmielonych ziaren cieciorki. Możesz skorzystać z gotowego produktu lub samodzielnie zmienić ziarna (np. w młynku do kawy)
Pasta z czerwonej fasoli i cieciorki à la kiełbasa będzie najlepiej smakować, jeśli przyrządzisz ją z namoczonych przez noc z ziaren. Pasta z czerwonej fasoli z puszki będzie lepsza, jeśli zjesz ją "na świeżo", to znaczy pominiesz etap gotowania. W takiej paście możesz także dowolnie modyfikować dodatki. Pasta z czerwonej fasoli będzie także świetnie smakować z pieczarkami (najlepiej uprzednio podduszonymi), suszonymi pomidorami lub prażonymi pestkami dyni.
Zobacz też: pasta z fasoli - dwie wersje