Różowy hummus

Ocena:

4.57 (167)

Pasta z ciecierzycy, ale w zupełnie nowym, kolorowym wydaniu. Hummus z dodatkiem buraków zaskoczy was smakiem!

Składniki:

  • filiżanka moczonej przez noc ciecierzycy
    pół buraka
    5 łyżek oleju sezamowego oraz 5 łyżek oleju słonecznikowego tłoczonych na zimno
    2 łyżki startego imbiru
    szczypta pieprzu
    5 łyżek sosu sojowego
    łyżka soku z cytryny
    szczypta kurkumy

Różowy hummus - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1. Ciecierzycę zalewamy zimną woda i zostawiamy na noc. Odlewamy wodę z moczenia

  • zalewamy świeżą i gotujemy około godziny
  • tak
  • żeby ziarna były miękkie.
    2. Buraka gotujemy w skórce do miękkości. Obieramy ze skórki i połowę kroimy w drobną kostkę.
    3. Świeży imbir obieramy ze skórki i ścieramy na tarce z drobnymi oczkami
    4. Do pojemnika od blendera wrzucamy ciecierzycę
  • połowę pokrojonego buraka i imbir oraz pozostałe składniki.
    5. Miksujemy kilka minut na gładka masę. W razie potrzeby dodajemy odrobinę soli lub więcej oleju. Pasta nie może być zbyt sucha.
    6. Najlepiej smakuje z pełnoziarnistym pieczywem
  • posypana prażonymi ziarnami słonecznika i świeżą
  • drobno pokrojoną rzeżuchą.

Porady

Zobacz też: pasta z ciecierzycy - 6 pomysłów na domowy hummus

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne