Anna Galuhn

Pasta z bobu

Ocena:

4.47 (192)

  • 20 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Pasta z bobu to pyszne smarowidło na kanapki lub dip do maczania świeżych warzyw pokrojonych w słupki. Możemy ją wykorzystać do zup i sosów. Sprawdzi się także jako farsz do bardziej konkretnych potraw na obiad lub kolację. Świetny zielony kolor wzmacnia sok z cytryny, a świeże zioła dodają lekkości i aromatu. Dzięki nim pasta z bobu jest atrakcyjną przekąską nie tylko dla wegan i wegetarian.

Składniki:

  • bób  500 g

  • sól  7 g

  • oliwa z oliwek  60 ml

  • sok z cytryny  30 ml

  • czosnek  1 ząbek

  • mięta  1 gałązka

  • pieprz  5 g

Pasta z bobu - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Bób: myjemy, a następnie wrzucamy do wrzącej wody. Dodajemy 5 g soli i gotujemy do czasu, aż będzie miękki, czyli przez ok. 5 min.

  • Krok 2:

    Odcedzanie: ugotowany bób przekładamy na sitko i przelewamy zimną wodą. Odstawiamy do przestygnięcia na kilka minut, po czym zdejmujemy łupinki.

  • Krok 3:

    Blendowanie: obrany bób przekładamy do kielicha blendera. Dodajemy oliwę, sok z cytryny, obrany ząbek czosnku i kilka listków świeżej mięty. Doprawiamy solą i pieprzem. Blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.

  • Krok 4:

    Pasta z bobu jest gotowa: zanim jednak przełożymy ją z blendera do miseczki, sprawdzamy jej smak i doprawiamy według własnego gustu.

Porady

  • Czas gotowania bobu różni się w zależności od tego, czy jest młody, czy starszy. Warto więc sprawdzić, czy jest odpowiednio miękki, zanim przełożymy go na sitko.
  • Ugotowany bób ma pomarszczoną skórkę, która łatwo schodzi.
  • Pastę z bobu możemy zmiksować także przy pomocy blendera ręcznego lub malaksera z ostrzami w kształcie litery „S”.
  • Jeśli konsystencja jest za gęsta, dodajemy wodę.
  • Sok z cytryny możemy zastąpić sokiem z limonki.
  • Zamiast mięty świetnie pasuje także melisa lub kolendra.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Pasta z bobu – propozycje dodatków

Aby wzbogacić smak pasty, możemy dodać:

  • tahini – jest to pasta sezamowa, która stanowi podstawowy składnik hummusu. Doskonale pasuje do wszystkich warzywnych miksów,
  • jajka ugotowane na twardo – miksujemy je razem z bobem lub dodajemy do gotowej pasty i rozgniatamy widelcem,
  • awokado – wzmacnia zielony kolor pasty i dodaje cennych składników odżywczych,
  • chili – obowiązkowy dodatek dla osób, które wolą ostrzejsze smaki,
  • suszone pomidory w oleju – dodają wyrazistości i zmieniają kolor pasty.

Co można zrobić z gotowanego bobu?

Pasta z bobu sprawdza się nie tylko jako smarowidło do kanapek czy dip do warzywnych przekąsek. Możemy przygotować z niej także:

  • kotlety wegetariańskie – z gotowanego bobu i ziemniaków,
  • sosy do makaronu – np. z dodatkiem koperku i serka mascarpone,
  • zupy – np. krem z bobu na bazie gotowanych warzyw i bulionu wegańskiego,
  • purée z bobu – świetny dodatek do obiadu na bazie ugotowanych nasion i śmietanki,
  • farsz do pierogów i naleśników – może być z dodatkiem twarogu i podsmażonej cebulki. Pierogi z bobem doskonale smakują z okrasą, a naleśniki – z sosem czosnkowym.

Pomysły na pasty kanapkowe

Pasta kanapkowa z bobu to doskonały dodatek do świeżego pieczywa. W podobny sposób można przygotować także inne smarowidła do kanapek, takie jak:

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne