4.53 (151)
Zapiekanka z batatów to łatwa i szybka w przygotowaniu propozycja na obiad czy kolację. Towarzystwo fasoli i kiełbasy sprawia, że jest ona również bardzo sycąca. Zapiekanka z batatów, czyli słodszych krewnych ziemniaków, to danie jednogarnkowe, którego przygotowanie nie pochłonie nam zbyt dużo czasu. Poniżej przepis na zapiekankę z batatów!
oliwa z oliwek 20 ml
czerwona cebula 2 szt.
czosnek 2 ząbki
marchewka 2 szt.
pasternak 1 szt.
seler 1 szt.
papryka wędzona 5 g
kiełbasa 300 g
bataty (słodkie ziemniaki) 2 szt.
bulion warzywny 200 ml
pomidory w puszce 1 szt.
fasola jaś 200 g
fasola czerwona 200 g
liść laurowy 2 szt.
pieprz 2 g
tymianek 5 g
sól 2 g
bułka tarta 60 g
skórka z cytryny 5 g
natka pietruszki 5 g
Przygotowanie zapiekanki z batatów zaczynamy od rozgrzania oliwy z oliwek na patelni, a następnie wrzucenia na nią pokrojonych drobno warzyw. Całość podsmażamy przez ok. 10 min, często mieszając. Dodajemy wędzoną paprykę w proszku i pokrojoną w kostkę kiełbasę, podgrzewamy przez 2 min. Dodajemy pokrojone w dużą kostkę bataty, dolewamy niepełną szklankę bulionu warzywnego lub osolonej wody, gotujemy jeszcze 10 min. Łączymy w wielkiej misce z pomidorami pelati, fasolami, liśćmi laurowymi, tymiankiem oraz solą i pieprzem. Przekładamy do naczynia do zapiekania.
W malakserze łączymy ze sobą pulsacyjnie bułkę tartą, skórkę i natkę, rozprowadzamy cienką warstwę po wierzchu ułożonych warzyw. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C na 25 min.
Porady
- Zapiekankę z batatów możemy przygotować również w wersji wegetariańskiej – wówczas możemy zrezygnować z kiełbasy i zamiast niej dodać np. wędzone tofu.
- Do przygotowania zapiekanki z batatów możemy wykorzystać gotową fasolę w puszcze. Jeśli jednak używamy fasoli sypkiej typu piękny jaś, to powinniśmy ją wcześniej namoczyć i obgotować.
- W naszym przepisie na zapiekankę z batatów wykorzystujemy korzeń z selera.
- Do przygotowania zapiekanki z batatów według naszego przepisu przyda się zamykane naczynie żaroodporne.
- Jeśli nie przepadamy za słodkim smakiem batatów, to, zamiast niego możemy wykorzystać ziemniaki (najlepiej typu B np. Irys czy Gala).
- Świetnym dodatkiem do zapiekanki z batatów będzie miska sałat: rukoli, roszponki, sałaty rzymskiej, cykorii, cienkich plasterków czerwonej cebuli, doprawionych mocno octowym winegretem. Zamiast (lub oprócz) tymianku polecam do przyprawienia cząber lub lubczyk.
- Do zapiekanek i innych jednogarnkowych dań warto dodać na dno lub na wierzch skórki z wędzonej słoniny lub boczku – ich aromat podbija smak potraw. W zapiekance z batatów można wykorzystać wędzone żeberka, które wystarczy podzielić na pojedyncze kawałki i zatopić wśród fasoli. Pomijając aromat – będzie jeszcze co obgryzać.
Bataty w Polsce są znacznie mniej popularne niż ich dalekie kuzynostwo, czyli ziemniaki – jest to spowodowane m.in. ich ceną oraz słodkim smakiem, który nie każdemu może przypaść do gustu. Wbrew pozorom bataty, podobnie jak ziemniaki, są bardzo uniwersalnym warzywem i można zrobić z nich niemal wszystko. Możemy serwować je w postaci purée, frytek, nadziewanych mięsem i innymi warzywami, a także przygotowywać z nich smaczne zapiekanki. Bataty, ze względu na swój słodki smak, stanowią również świetną bazę do deserów. Wśród propozycji dań z batami w roli głównej warto wymienić również: zupę krem i tartę z batatami.
Bataty można obrabiać na różne sposoby, w zależności od indywidualnych preferencji – można je gotować, piec, grillować i smażyć. Dobrze komponują się one z chili, rozmarynem, kminem, cynamonem i goździkami. Świetnie pasują do mięs, zwłaszcza do wołowiny i do drobiu (głównie indyka). Z batatów można przygotować również zdrowe chipsy.
Zobacz też: bataty w kuchni - właściwości i przepisy