Hummus z pietruszką

Ocena:

4.48 (161)

Aromatyczna pasta z ciecierzycy i tahini nabiera jeszcze lepszego smaku z dodatkiem natki pietruszki. Jest prosta w wykonaniu, idealnie nadaje się do kanapek i jako dip do świeżych warzyw

Składniki:

  • 300 g ciecierzycy (ugotowanej lub z puszki)
    2 łyżki tahini
    sok z 1 cytryny
    pół pęczka natki pietruszki
    opcjonalnie: 1/2 awokado
    5 łyżek oliwy
    odrobina wody
    sól

  • pieprz

Hummus z pietruszką - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Cieciorkę przepłukujemy i wsypujemy do kielicha blendera. Dodajemy tahini

  • sok z cytryny i oliwę. Blendujemy na gładką masę. Następnie dodajemy odrobinę wody
  • sól
  • pieprz
  • posiekaną natkę pietruszki i awokado (dzięki niemu hummus będzie delikatniejszy). Ponownie blendujemy
  • aż wszystkie listki się rozdrobnią. Podajemy z warzywami lub świeżym pieczywem.

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne