Pasta z pieczonych warzyw

Ocena:

4.53 (173)

  • 30 min.
  • dla 2 osób
  • łatwy

Pasta z pieczonych warzyw to świetny dodatek do kanapek. Pasuje do szynki i jajek, może być też samodzielnym dodatkiem do pieczywa. Można nią też nadziewać naleśniki lub pierogi. Swój aromat zawdzięcza ziołom prowansalskim, a wchodzące w jej skład szalotki, dodają jej wyrazistości. Jest lekkostrawna, bardzo odżywcza i pełna witamin. Pasta z pieczonych warzyw sprawdzi się na śniadanie, obiad i kolację.

Składniki:

  • bakłażan  500 g

  • papryka  800 g

  • sól  4 g

  • pieprz  0.1 g

  • czosnek  45 g

  • szalotka  100 g

  • oliwa z oliwek  5 ml

Pasta z pieczonych warzyw - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza (góra-dół). Wykładamy blachę papierem do pieczenia.

  • Krok 2:

    Warzywa: bakłażan, paprykę myjemy pod bieżącą wodą. Paprykę przekrawamy i usuwamy gniazda nasienne. Bakłażan kroimy w większą kostkę i posypujemy solą. Czekamy około 20 minut aż puści sok, a potem wycieramy go ręcznikiem papierowym. Obieramy z łusek szalotki i czosnek. Wszystkie warzywa wrzucamy do większej miski, polewamy oliwą, posypujemy solą i pieprzem. Wykładamy na blachę. 

  • Krok 3:

    Pieczenie: powinno trwać około 20 minut. Następnie wyjmujemy warzywa z piekarnika i czekamy aż przestygną.

  • Krok 4:

    Blendowanie: wszystkie warzywa umieszczamy w kielichu robota kuchennego lub w wysokim garnku i miksujemy na gładką masę. W razie potrzeby, pastę z pieczonych warzyw doprawiamy jeszcze solą i pieprzem.
     

Porady

  • Pasta z pieczonych warzyw doskonale smakuje z grzankami. Jeśli mamy w domu bułki, bagietki lub czerstwe pieczywo, posmarujmy je masłem i czosnkiem i podpieczmy w piekarniku. Serwujmy je z pastą umieszczoną w miseczce lub położoną bezpośrednio na grzankach
  • Natka pietruszki, kmin rzymski, kolendra – to przyprawy, które pasować będą do pasty na bazie bakłażana. Oprócz tego sprawdzi się ostra i słodka papryka lub curry. 
  • Solenie bakłażana przed obróbką powoduje, że traci on gorzki smak. To dlatego jest on warzywem, którym zajmujemy się na pierwszym miejscu. Musi mieć czas na puszczenie soków.  
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne