Pasta z zielonego groszku

Ocena:

4.48 (201)

  • 25 min.
  • dla 3 osób
  • łatwy

Pasta z zielonego groszku pięknie pachnie bazylią, jest lekko pikantna od czosnku, ma też intensywny, który zachęca do jedzenia. A przy tym wszystkim jest zdrowa i bardzo prosta w przygotowaniu. Można ją zrobić ze świeżego groszku, mrożonego lub z puszki. Świetnie pasuje do kanapek i innych przekąsek, jak chipsy, nachosy, słupki warzyw. To dobra alternatywa dla hummusu i innych roślinnych smarowideł do chleba. Podajemy szybki przepis na pastę z groszku.

Składniki:

  • groszek zielony  200 g

  • bazylia  10 liści

  • czosnek  2 ząbki

  • oliwa z oliwek  40 ml

  • cytryna  0.5 szt.

  • sól  3 g

  • pieprz  3 g

Pasta z zielonego groszku - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Groszek zielony: w garnku zagotowujemy wodę, solimy (pół łyżeczki, ok. 3 g). Do wrzątku wrzucamy mrożony groszek (lub świeży) i gotujemy 8–10 min, odcedzamy i studzimy. W przypadku groszku zielonego z puszki, pomijamy ten krok.

  • Krok 2:

    Przygotowanie składników: listki bazylii myjemy, siekamy. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Cytrynę szorujemy, z połowy wyciskamy sok.

  • Krok 3:

    Blendowanie: do ugotowanego groszku, wrzucamy listki bazylii i czosnek. Dolewamy oliwę z oliwek i sok z połowy cytryny. Dosypujemy pieprz, najlepiej świeżo zmielony i w razie potrzeby sól do smaku. Całość blendujemy na jednolitą, gęstą masę. Jeśli pasta pasta zielonego z groszku jest zbyt gęsta, można dolać jeszcze trochę oliwy.

Porady

  • Pasta z groszku najlepiej smakuje z domowym pieczywem. Sprawdzone przepisy na chleby i bułki znajdziecie tutaj
  • Pasta z groszku konserwowego to naprawdę ekspresowa wersja – wystarczy zmiksować ze sobą wszystkie składniki i możemy cieszyć się wartościowym dodatkiem.
  • Do przygotowania pasty z groszku przyda się dobrej jakości blender, ewentualnie można zmielić ją w maszynce lub rozgnieść widelcem, ale konsystencja nie będzie idealnie gładka.
  • Najlepszy do pasty będzie pieprz grubo mielony – czarny bądź kolorowy, a nawet drobno posiekany marynowany zielony.
  • Zamiast bazylii i czosnku można dodać do pasty z zielonego groszku kilka listków mięty – zyska orzeźwiającą nutę.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Pasta z zielonego groszku – dodatki

W przypadku tego rodzaju smarowidła można bawić się smakami, dodając ulubione składniki. Do groszku pasują:

  • suszone pomidory, mogą być z zalewy,
  • papryczka chili, świeża lub mielona,
  • ziarna słonecznika lub orzeszki piniowe - uprażone na suchej patelni na patelni ziaren słonecznika,
  • zioła świeże lub suszone - np. oregano, tymianek, rozmarynu,
  • natka pietruszki, kolendra bądź szczypiorek.

Inne wersje pasty z groszku

Pasta z groszku daje naprawdę szerokie pole do popisu. Nasz przepis zawiera podstawowe składniki, dlatego jest też bardzo szybki w przygotowaniu, ale jeśli mamy nieco więcej czasu, to warto spróbować również innych wersji. Poniżej znajdziecie kilka naszych propozycji:

  • pasta z groszku i fety - jest bardziej wyrazista w smaku będzie. Nie trzeba jej dodatkowo solić. Groszek w takim wypadku również gotujemy bez soli. W wegańskim wydaniu możemy użyć fetę z tofu.
  • pasta jajeczna z groszkiem - jajka gotujemy na twardo, bardzo drobno siekamy lub ścieramy na tarce, łączymy z masą groszkową.
  • pasta z groszku z serem białym - będzie miała bardziej zwartą i gęstą konsystencję. Sprawdzi się tu ricotta lub po prostu z twaróg albo serek śmietankowy.
  • pasta z groszkiem i ziemniakami - to zdecydowanie bardziej treściwy wariant. Sprawdzą się ziemniaki ugotowane w łupinach albo pieczone w skórach w folii aluminiowej – będą przypominały te z ogniska. Wystarczy zmielić je i połączyć z pastą z groszku.
  • pasta z groszku i papryki pieczonej - jeśli mamy już przygotowaną pieczoną paprykę w zalewie to smarowidło zrobimy bardzo szybko. Wystarczy ją odsączyć i zmiksować z groszkiem.

Groszek zielony – właściwości

Warzywa strączkowe są ważnym źródłem białka, dlatego jest bardzo ważnym składnikiem dla osób na diecie bezmięsnej. Jego ogromną zaletą jest to, że można go jeść na surowo (dostępny pod koniec sezonu wiosennego) i przetworzony, czyli z puszki. Jego świeżość przedłużymy, dzięki mrożeniu.

Wyróżnia się wysoką zawartością witamin, zwłaszcza C, więc wpływa na odporność organizmu, a także K, E, A i z grupy B (tiamina, ryboflawina, niacyna, kwas foliowy). Groszek to także mnóstwo minerałów, m. in. cynku, fosforu, magnezu, sodu, potasu i żelaza.

Jest dobry dla serca (chroni przed zawałem) i dla oczu (zmniejsza zmęczenie), podnosi odporność (przed wirusami), zapobiega anemii, nowotworom. Obniża też cholesterol i wzmacnia kości.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne