4.49 (175)
Curry kokosowe z tofu, brokułem i czarną soczewicą to pomysł na łatwy, odżywczy i orientalny posiłek. Taki bezmięsny obiad zasmakuje nie tylko wegetarianom, ale w przepisie nie ma żadnych składników odzwierzęcych, więc to też danie dla wegan.
czarna soczewica 200 g
brokuły 450 g
tofu 180 g
pieprz 1 szczypta
mąka kukurydziana 1 łyżeczka
olej 1 łyżka stołowa
cebula 1 szt.
czosnek 2 ząbki
korzeń imbiru 1 szt.
papryka chili 1 szt.
kurkuma 1 łyżka stołowa
przyprawa curry 1 łyżka stołowa
miso 15 g
mleko kokosowe 400 ml
passata pomidorowa 150 ml
szpinak 100 g
limonka 2 szt.
kolendra 4 łyżki stołowe
dymka 2 łyżki stołowe
Zagotowujemy wodę, wsypujemy czarną soczewicę i gotujemy do miękkości (ok. 25 min). Na 5 minut przed końcem ustawiamy nad garnkiem durszlak z różyczkami brokułu, przykrywamy i gotujemy na parze. Przelewamy zimną wodą, żeby zatrzymać gotowanie i odstawiamy. Odcedzamy soczewicę. Rozgrzewamy piekarnik do temp. 190°C. Wędzone tofu osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy w kostkę, oprószamy pieprzem i mąką kukurydzianą. Rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia pieczemy ok. 20 minut obracając w trakcie.
W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy średniej wielkości posiekaną cebulę i szklimy. Dokładamy 2 czosnek, pokrojoną papryczkę chili i posiekany 6-cm kawałek imbiru. Dusimy przez 3–4 min. Wsypujemy czubatą łyżkę kurkumy oraz curry, podgrzewamy przez chwilę. Dodajemy saszetkę pasty miso, mleko kokosowe, 700 ml wody i passatę pomidorową. Gotujemy około 20 minut. Na 4 minuty przed końcem dodajemy listki szpinaku. Przyprawiamy do smaku sokiem z limonki. Do miseczek nakładamy brokuły i soczewicę, zalewamy zupą. Dekorujemy kostkami tofu i posiekaną kolendrą i dymką.
Porady
Charakteru wywarowi nadaje słona pasta miso, która jest nie tylko przyprawą – zawiera dużo białka, witamin i substancji mineralnych.
Najbardziej dekoracyjną odmianą czarnej soczewicy jest Beluga, do złudzenia przypominająca po ugotowaniu kawior z bieługi. Czarna soczewica zawiera mnóstwo białka, którego przyswajalność może wynosić aż 85% pod warunkiem, że połączymy ją z produktami zbożowymi lub ziemniakami. Warto więc zamiast tofu dorzucić do curry opieczone kostki ziemniaków.
Rabat 20% dla wszystkich klientów przy zakupach za min. 100 zł. Oferta obowiązuje w sklepach stacjonarnych oraz na www.tezenis.com, nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły w sklepach i na stronie.
-10% na zakupy za min. 99 zł lub -20% na zakupy za min. 199 zł. Rabaty nie łączą się z innymi promocjami oraz nie dotyczą produktów Hebe Partner. Oferta i szczegóły w aplikacji Hebe i na hebe.pl.
Rabat -30% na wybrany asortyment, przy zakupie min. 2 produktów. Promocja nie obejmuje produktów z kategorii Continuativo i Outlet oraz kart podarunkowych. Promocja i szczegóły dostępne na www.obagstore.pl.
Rabat na wszystko dostępny na www.basiclab.shop. Promocje nie łączą się. Szczegóły na stronie.
-20% dodatkowego rabatu na kolekcję SS2024. Oferta dostępna w sklepie stacjonarnym i na www.l37.eu. Rabat dotyczy również przecenionych pozycji. Szczegóły dostępne u Partnera.
Skorzystaj z rabatu i kup wyjątkową biżuterię w doskonałej cenie. Z hasłem “SZALENSTWO” -20% na autorskie wyroby ze srebra i srebra złoconego oraz apaszki. Promocja obowiązuje na www.umiar.pl (wpisz kod podczas finalizacji zakupów), a także w butiku stacjonarnym marki na warszawskiej Saskiej Kępie. Szczegóły w butiku i na stronie.
Najniższa cena apaszki ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 455 zł.
Cena produktu po zastosowaniu rabatu – 364 zł
Najniższa cena kolczyków ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 885 zł
Cena produktu po zastosowaniu rabatu - 708 zł