Migdałowa pascha

Ocena:

4.56 (149)

  • 50 min.
  • dla 8 osób

Przepis na migdałową paschę z winogronowym sosem maślanym

Składniki:

  • 50 dag tłustego, słodkiego twarogu
  • 20 dag cukru pudru
  • 5 żółtek ugotowanych na twardo
  • 2 żółtka surowe
  • 12 dag miękkiego masła
  • 2 czubate łyżki mascarpone
  • miąższ z laski wanilii
  • 2 łyżki posiekanych, obranych migdałów
  • esencja migdałowa
  • 5 dag malutkich namoczonych rodzynek korynckich
  • SOS:
  • ok. 50 dag dojrzałych jasnych winogron
  • 2 dag masła miękkiego i 2 dag zimnego
  • 5 dag cukru pudru
  • miąższ z laski wanilii
  • sok z 1 pomarańczy
  • płaska łyżeczka skórki otartej z pomarańczy

Migdałowa pascha - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • W malakserze ucieramy ser z cukrem, dorzucając pojedynczo ugotowane i surowe żółtka. Następnie kawałki masła, mascarpone wymieszane z ziarenkami z laski wanilii, migdały i esencję – nie ucierajmy zbyt szybko, bo masa się zwarzy, a powinna się wymieszać na gładki krem. Przekładamy go do miski, dodajemy suche rodzynki i ostatni raz mieszamy. Doniczkę wykładamy złożoną dwukrotnie gazą, napełniamy kremem. Dociążamy, chowamy na noc do lodówki.
  • NA SOS: jeśli to możliwe, winogrona obieramy ze skóry. Jeśli nie – Przecinamy na pół i wyjmujemy pestki. Na patelni roztapiamy miękkie masło, dodajemy cukier i miąższ z wanilii, podgrzewamy mieszając, aby lekko się skarmelizował. Dodajemy sok z pomarańczy, skórkę i winogrona. Trzymamy na ogniu ok. 5 min, a gdy powstanie lekki syrop, wmieszujemy zdecydowanym ruchem zimne masło, zdejmujemy z ognia. Paschę kroimy na porcje, podajemy z ciepławym sosem.
  • >>> W przepisie na paschę najważniejszy jest ser – musi być tłusty, słodki, śmietankowy w smaku. Usmażone skórki pomarańczy, posiekane bakalie, aromaty wanilii, migdałów dodadzą mu charakteru. Żółtka nie muszą być ugotowane – można ukręcić serowy krem na bazie dodawane-go powoli kogla-mogla (utartego tak, żeby nie czuć było chrupiącego cukru), tu jest jednak ryzyko, że całość się zwarzy.

Porady

Paschę według tego przepisu można zrobić bez bakalii, za to opalić ją od góry palnikiem tak jak krem brûlée i podać z sosem z przetartych malin podgotowanych w syropie, wymieszanym z odrobiną dobrych konfitur różanych.

Sprawdź też nasz poradnik: pascha wielkanocna na 6 sposobów!

Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Autorka przepisu: Agata Wojda

To może Cię zainteresować

Materiały promocyjne