Sernik na zimno - jak pascha

Ocena:

4.55 (188)

  • 1 godz. 10 min.
  • dla 6 osób
  • łatwy

Sernik na zimno - jak pascha to nawiązanie do tradycyjnego deseru na bazie sera. Serek homogenizowany gwarantuje gładkość masy. Sernik na zimno w stylu paschy urozmaici rodzinne spotkanie.

Składniki:

  • galaretka pomarańczowa  2 szt.

  • żelatyna  30 g

  • mleko  100 ml

  • żółtko  8 szt.

  • cukier puder  200 g

  • ekstrakt waniliowy  5 ml

  • masło  100 g

  • serek homogenizowany  800 g

  • skórka pomarańczowa  15 g

  • brzoskwinie  85 g

  • mandarynki  85 g

  • ananas  85 g

  • mango  85 g

Sernik na zimno - jak pascha - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Galaretkę rozpuszczamy, dodając o 10% mniej wody, niż wskazuje przepis na opakowaniu, odstawiamy do stężenia. Żelatynę rozpuszczamy w podgrzanym mleku.

  • Krok 2:

    Żółtka ucieramy z cukrem i wanilią. Masło rozpuszczamy i mieszamy z serkiem, mlekiem z żelatyną, utartymi żółtkami i skórką pomarańczową. Boki i dno tortownicy wykładamy pergaminem.

  • Krok 3:

    Część stężałej galaretki kroimy w średnią kostkę i delikatnie łączymy z masą serową, wykładamy ją do formy, wyrównujemy wierzch i wstawiamy do lodówki na 1 godz. Owoce kroimy i dekoracyjnie układamy na wierzchu sernika, pozostałą galaretkę lekko rozpuszczamy i zalewamy owoce. Schładzamy. Gdy porządnie stężeje, zdejmujemy obręcz formy, usuwamy papier i kroimy sernik.

    Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 4/2018.

Porady

Zobacz także: sernik pomarańczowy z ricottą

 




 

 

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne