Corn dog - parówka w cieście kukurydzianym

Ocena:

3 (1)

  • 35 min.
  • dla 5 osób
  • łatwy

Corn dog to parówki otoczone ciastem i smażone na głębokim tłuszczu. Są  bardzo popularne w Ameryce, Meksyku czy Korei. W krajach tych kupimy je najczęściej na ulicy, w street foodowych budkach. W Polsce natomiast danie to jest mało znane. A szkoda, bo potrawa ta stanowi doskonałą propozycję na spotkanie ze znajomymi, przyjęcie urodzinowe dla dzieci, a także na imprezę, np. sylwestrową. Poniżej znajdziecie prosty przepis na hot doga na patyku w chrupiącej otoczce. 

 

Składniki:

  • parówki  5 szt.

  • mąka pszenna  80 g

  • mąka kukurydziana  85 g

  • mleko  125 ml

  • jajka kurze  1 szt.

  • cukier  10 g

  • proszek do pieczenia  10 g

  • sól  5 g

  • pieprz  3 g

  • olej  500 ml

Corn dog - parówka w cieście kukurydzianym - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Ciasto: wszystkie składniki na ciasto przekładamy do miski i miksujemy, do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. 

  • Krok 2:

    Parówki: przecinamy je na pół w poprzek. Nabijamy je na patyczki do szaszłyków.

  • Krok 3:

    Olej: do dużej patelni wlewamy tłuszcz. Jeśli posiadamy termometr kulinarny to podgrzewamy go do 180°C, jeśli nie, to wrzucamy do nagrzanego oleju odrobinę ciasta i jeśli szybko wypłynie na wierzch i od razu zacznie się smażyć to znaczy, że jest gotowy.

  • Krok 4:

    Smażenie: kolejne parówki otaczamy w cieście, zanurzamy w oleju po 3–4 sztuki. Do garnka z nagrzanym tłuszczem wkładamy po dwa lub trzy corn dogi na raz. Po chwili wypłyną na powierzchnię i zaczną się lekko rumienić i rosnąć. Można je lekko zanurzać w gorącym oleju i przekręcać na drugą stronę. Po około 3 minutach smażenia powinny być wyrośnięte i rumiane. Wyjmujemy je na ręcznik papierowy, żeby usunąć nadmiar tłuszczu.
     

Porady

  • Odpowiednio nagrzany olej będzie gwarancją tego, że ciasto nie będzie nasiąkało tłuszczem.
  • Zamiast parówek możemy użyć np. frankfurterki lub inne cienkie kiełbaski. .
  • Możemy przygotować również corn dogi wegetariańskie. Zamiast parówek, na patyczki nadziewamy słupki sera mozzarella lub bezmięsne kiełbaski. 
  • Doskonałym dodatkiem do dania będzie sałatka ze świeżych warzyw. Klasyczną propozycją będzie colesław.
  • Do corn dogów idealnie pasują: ketchup, sos czosnkowy, ostry sos paprykowy.
  • Do ciasta można dodać również dodatkowe składniki, które nieco zmienią jego smak. Proponujemy dosypać łyżeczkę curry i ½ łyżeczki papryki słodkiej.
  • Jeśli pozostanie nam ciasto, to przy pomocy łyżki wkładamy niewielkie porcje ciasta do tłuszczu, uzyskując wytrawne mini pączki.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne