Paprykarz - przepisy

3 przepisy

paprykarz

Paprykarz to typowo polski specjał, jednak pomysł na ten przysmak pochodzi nie z Europy, a z Afryki. W latach 60., marynarze pływający na dalekomorskich statkach rybackich opowiadali o potrawie zwanej chop-chop, która składała się z ryżu, pomidorów i różnych dodatków. Na tej podstawie, powstała receptura paprykarza szczecińskiego, który do dziś jest popularnym dodatkiem do chleba.

Paprykarz - przepisy

Paprykarz: z czego można zrobić paprykarz?

Paprykarz, w swojej oryginalnej recepturze, składał się z ryb morskich. Do dziś, to właśnie te gatunki stanowią podstawę tego specjału. Do przygotowania domowego paprykarza może posłużyć dorsz, łosoś, makrela, halibut, jesiotr a nawet tuńczyk. tak naprawdę, w tej kwestii nie ma żadnych ograniczeń i każdy używa takiej ryby, jaka smakuje mu najbardziej.

Wiele osób zachwala też paprykarz przygotowany z ryb słodkowodnych - z sandacza, pstrąga, okonia, karasia, węgorza czy leszcza. Także w tym przypadku, jedynym istotny ograniczeniem są nasze upodobania kulinarne.

Można mieszać różne gatunki ryb, można sięgnąć po rybę wędzoną, surową lub po jedną i druga. Możliwości jest naprawdę wiele i warto nieco poeksperymentować, żeby znaleźć swój ulubiony smak.

Ryba jest podstawowym składnikiem pysznej pasty, ale nie jedynym. Potrzebny będzie jeszcze ryż (zwykle stosowany jest ryż biały, ale można sięgnąć też po ryż brązowy), papryka, cebula, marchewka, przecier pomidorowy i przyprawy.

Paprykarz: pomysły na potrawy

Paprykarz jest wykorzystywany przede wszystkim jako pasta do smarowania chleba, ale z jego pomocą można przygotować też wiele interesujących potraw. Na śniadanie, warto podać tosty z paprykarzem - to interesująca alternatywa dla bardziej tradycyjnych dodatków. Wśród dań obiadowych, coraz większą popularnością cieszą się kotleciki z paprykarza. Ciekawym pomysłem jest też potrawka z paprykarza z makaronem, pieczarkami i cukinią. Paprykarz można wykorzystać do smarowania spodu domowej pizzy, jako alternatywę do sosu pomidorowego. Paprykarz może być też podstawowym składnikiem pysznej sałatki.

Ile trwa przygotowanie domowego paprykarza?

Paprykarz jest dostępny w każdym sklepie spożywczym. Niestety, w wielu przypadkach okazuje się, ze jakość i smak pasty pozostawia wiele do życzenia - niektórzy producenci traktują ten przysmak jako sposób na zagospodarowanie rybich ścinek. Na szczęście, domowy paprykarz nie jest skomplikowany w przygotowaniu i bez problemu poradzi sobie z tym każda osoba, nawet bez dużego doświadczenia kulinarnego.

Aby przygotować paprykarz domowy, należy zarezerwować 60-90 minut swojego czasu. Jeżeli paprykarz ma być przygotowany z filetów rybnych, bez trudu zmieścimy się w dolnej granicy podanego przedziału czasowego. Nieco dłużej trwa przygotowanie paprykarza, gdy mięso trzeba oddzielić. Nie należy się przy tym spieszyć - rybę trzeba dokładnie oczyścić z ości i ze wszystkich niejadalnych części. Pozostały czas zajmie nam przygotowanie, podsmażenie i podduszenie warzyw i wszystkich pozostałych składników. Ich wymieszanie to kwestia kilku chwil.

Pamiętaj, że przed podaniem, paprykarz należy schłodzić.