Fot. Artur Rogalski, Stylizacja: Anna Borowska
4.48 (187)
Sycąca zupa fasolowa może być jeszcze smaczniejsza! Dla fanów ostrych smaków polecamy pikantną zupę fasolową - za sprawą chorizo i wędzonej papryki zupa fasolowa uzyska wyjątkowy smak!
papryka 2 szt.
czosnek 4 ząbki
czerwona cebula 1 szt.
marchewka 2 szt.
ziemniaki 4 szt.
chorizo 200 g
olej 30 ml
bulion warzywny 2 l
sól 5 g
pieprz 3 g
papryka wędzona 5 g
majeranek 5 g
fasola czerwona 1 puszka
Obrany czosnek drobno siekamy. Cebulę obieramy, kroimy w cienkie piórka. Papryki oczyszczone z pestek i białych błon tniemy w paski. Marchew i ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Kiełbasę tniemy w plasterki.
W garnku z grubym dnem rozgrzewamy ok. 3 łyżek oleju. Wrzucamy czosnek, smażymy, aż lekko się zrumieni. Dokładamy cebulę, podsmażamy, aż zacznie mięknąć. Dodajemy pokrojone ziemniaki i marchewkę, mieszając podsmażamy ok. 3 min. Następnie wkładamy papryki i plasterki kiełbasy, mieszamy, oprószamy przyprawami, podduszamy ok. 3 min.
Zalewamy gorącym bulionem, przykrywamy, gotujemy na małym ogniu ok. 15 min. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką wędzoną i majerankiem. Na koniec do zupy dodajemy osączoną z zalewy i lekko przepłukaną fasolę i mocno całość podgrzewamy, nie dopuszczając już do zagotowania.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 01/2017
Porady
Zobacz też: chili z trzech rodzajów fasoli