Ocetix

Sałatka koktajlowa

Ocena:

4.48 (162)

  • 40 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Sałatka koktajlowa idealna na imprezę z majonezem Pomorski Extra Ocetix

Składniki:

  • czosnek  2 ząbki

  • skórka z cytryny  0.5 szt.

  • ocet jabłkowy  4 łyżki stołowe

  • sól  1 szczypta

  • pieprz  1 szczypta

  • cynamon  1 szczypta

  • papryka ostra  1 łyżeczka

  • filet z kurczaka  2 szt.

  • masło klarowane  1 szt.

  • miód  1 łyżka stołowa

  • kukurydza konserwowa  1 puszki

  • ananas  1 puszki

  • jabłka  2 szt.

  • sok z cytryny  1 łyżka stołowa

  • makaron kokardki (farfalle)  2 szklanki

  • majonez  2 łyżki stołowe

  • natka pietruszki  1 szt.

Sałatka koktajlowa - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1: Składniki marynaty dokładnie ucieramy i nacieramy nią filety z obu stron. Wstawiamy pod przykryciem do lodówki na minimum 1 godzinę, (najlepiej na całą noc). Wyjmujemy i zostawiamy, aby mięso ”doszło” do temperatury otoczenia.
  • Krok 2: Na grillowej patelni rozgrzewamy niewielką ilość klarowanego masła, smażymy filety (nie usuwamy z nich marynaty) w sumie około 10 minut z obu stron, regularnie je obracając. 1–2 minuty przed końcem smarujemy je miodem i podkręcamy trochę ogień, aby apetycznie się skarmelizowały z wierzchu. Zmniejszamy ogień, patelnię przykrywamy folią aluminiową i zostawiamy filety, aby odpoczęły.
  • Krok 3: Kukurydzę, ananas i seler dokładnie osączamy z zalew. Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne, miąższ kroimy w kostkę i skrapiamy natychmiast sokiem z cytryny. W salaterce mieszamy makaron, jabłka, kukurydzę, seler i podzielonego na mniejsze kawałki ananasa. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, łączymy z majonezem (w ilości wedle uznania) oraz natką pietruszki.
  • Krok 4: Sałatkę wykładamy na owalny półmisek, na wierzch kładziemy plasterki przygotowanych filetów z piersi (najlepiej kroić je ukośnie).
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne