Pieczona dynia

Ocena:

4.49 (200)

  • 50 min.
  • dla 1 osoby
  • łatwy

Pieczona dynia przyprawiona ziołami, gruboziarnistą solą himalajską, a do tego aromatyzowana czosnkiem, to pyszny, zdrowy i niskokaloryczny dodatek. Możemy wykorzystać ją w kuchni na wiele sposobów, np. do sałatek, sosów, w roli surówki. Jej intensywnie pomarańczowy kolor od razu zachęca do jedzenia, a wyjątkowy smak podkręca charakter wielu dań. Pieczenie dyni jest proste, jak jednak sprawić, żeby zachowała jak najwięcej swoich dobroczynnych właściwości? Podpowiedzi znajdziecie poniżej.

Składniki:

  • dynia  1 kg

  • papryka ostra  5 ząbków

  • oliwa z oliwek  75 ml

  • sól himalajska  5 g

  • tymianek  5 g

  • oregano  5 g

Pieczona dynia - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Dynia Hokkaido: myjemy ją dokładnie, ponieważ nie obieramy jej ze skórki. Dzielimy ją na pół, odcinamy końcówki z obu stron i usuwamy miąższ - można do tego użyć kuchennej łyżki. Kroimy ją w plastry przypominające półksiężyce. Ważne, żeby miały podobną grubość, najlepiej ok. 2 cm.

  • Krok 2:

    Piekarnik: nagrzewamy do temperatury 210 stopni w trybie góra-dół lub 180 stopni z termoobiegiem.

  • Krok 3:

    Doprawianie: blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Dynię polewamy oliwą, posypujemy gruboziarnistą solą himalajską. Między kawałkami dyni rozkładamy ząbki czosnku lub posypujemy ją granulowaną wersją. Opcjonalnie posypujemy oregano i tymiankiem.

  • Krok 4:

    Pieczenie: przyprawioną dynię wkładamy do piekarnika na 30 minut. Warto wydłużyć czas o kolejne 5 minut i ustawić tryb grzania od góry.

  • Krok 5:

    Podanie: pieczona dynia dobrze smakuje posypana dodatkowo świeżym tymiankiem i oregano.

Porady

  • Jaka dynia będzie najlepsza do pieczenia? Tak naprawdę odpowiedni będzie każdy gatunek. Zarówno pieczona dynia piżmowa, Muscat, Mandarin, Delica, jak i makaronowa, wszystkie odmiany dobrze znoszą ten sposób obróbki termicznej. Niezależnie którą z nich wybierzemy, dynię należy przed upieczeniem wydrążyć z pestek i obrać ze skórki. Wyjątkiem jest dynia Hokkaido, to jedyny gatunek, który można jeść bez obierania. 
  • W plastrach, w kostkach czy w całości? Jak upiec dynię? Pieczona dynia jest niezwykle pyszna i aromatyczna. Ten sposób obróbki pozwala wydobyć z niej najlepsze nuty smakowe i zapachowe. Upieczona staje się lekko słodka i orzechowa. Co do krojenia, możemy porcjować ją na kilka sposobów. Dynia pieczona w plastrach, pokrojona w kostkę lub upieczona w całości - możliwości jest całe mnóstwo. Innym pomysłem na to warzywo mogą być też frytki z dyni, które świetnie sprawdzą się jako zdrowszy zamiennik klasycznej ziemniaczanej wersji.
  • Dynia z piekarnika to danie, które nie wymaga ani zaawansowanych umiejętności, ani długiego czasu spędzonego w kuchni. Robi się to sprawnie i szybko. Jak długo piec dynię? Wystarczy zaledwie 30 minut. Dokładny czas pieczenia zależy od tego jaki gatunek dyni wybierzemy. Każda odmiana charakteryzuje się nieco inną grubością i strukturą miąższu, dlatego nie ma jednej uniwersalnej odpowiedzi na pytanie ile to dokładnie potrwa. Najlepiej będzie co jakiś czas zaglądać do piekarnika i na bieżąco kontrolować, czy dynia jest już pięknie zarumieniona. Równie ważną kwestią jest odpowiednie ustawienie piekarnika.
  • W jakiej temperaturze piec dynię? Zwykle jest to 180 stopni, ale to również zależy od parametrów konkretnego urządzenia. 
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Pieczona dynia i inne przepisy

Co zrobić z dyni? Możliwości jest całe mnóstwo, gdyż pieczona dynia to świetna baza do wielu różnych przepisów. Co można zrobić z pieczonej dyni? Szczególnej uwadze polecamy puree z pieczonej dyni, które ma wiele zastosowań. Można je wykorzystać zarówno do słodkich wypieków, jak i wytrawnych dań. Mus dyniowy posłuży do:

Pieczona dynia to także doskonały dodatek do sałatek, dzięki którym stają się ona bardziej sycące i odżywcze. Pokrojona w kostkę będzie się też dobrze komponowała się w jesiennym risotto lub kaszotto. Co więcej, dynia z piekarnika w plastrach może zastąpić wędlinę na wegetariańskich kanapkach.

Jakie przyprawy pasują do dyni?

Pieczona dynia Hokkaido dobrze komponuje się z wieloma przyprawami. Możemy posypać ją:

  • ziołami prowansalskimi,
  • bazylią,
  • rozmarynem,
  • estragonem,
  • chili,
  • papryką słodką,
  • pieprzem,
  • cynamonem,
  • curry,
  • kardamonem,
  • kurkumą,
  • papryką wędzoną,
  • kuminem rzymskim,
  • gałką muszkatołową,
  • kakao.

Można też pokusić się o wersje na słodko, dodając miód, syrop klonowy lub daktylowy.

Pieczona dynia na słono – wytrawne dania

Przepisy na pieczoną dynię mnożą się w oczach. W sieci znajdziemy dziesiątki inspiracji na śniadania, dania obiadowe i przekąski z dyni. Najsmaczniejsze pomysły to:

Pieczona dynia na słodko, czyli pomysł na deser z dyni

Zmiksowana pieczona dynia świetnie nadaje się do wielu ciast i deserów.

To tylko niektóre pomysły z całego wachlarza przepisów na dyniowe słodkości.

Zobacz także przepis na: dynię w occie, w wersji słodko-kwaśnej.

Pieczona dynia – właściwości, wartości odżywcze i kalorie

Pieczona dynia to nie tylko bogactwo pysznego smaku, lecz także źródło wielu cennych składników odżywczych. To niepozorne warzywo kryje w sobie cały wachlarz witamin, między innymi witaminę A, E, C, D, K, a także witaminy z grupy B. Dodatkowo dynia zawiera całe mnóstwo minerałów, takich jak żelazo, cynk, potas i magnez. Przy całym tym bogactwie witamin i minerałów, dynia ma bardzo mało kalorii. W 100 gramach tego warzywa znajduje się jedynie 30 kalorii. Oprócz tego ma stosunkowo niski indeks glikemiczny, dlatego polecana jest osobom na dietach odchudzających oraz cukrzykom. Badania udowodniły, że włączenie dyni do codziennej diety pomaga obniżyć cholesterol oraz ustabilizować poziom glukozy we krwi. Przyspiesza też metabolizm i reguluje trawienie, dlatego jej spożywanie polecane jest przy problemach z układem pokarmowym i przy zaparciach.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne