Lodowa tarta egzotyczna

Ocena:

4.5 (189)

  • 20 min.
  • dla 6 osób
Przepis na lodową tartę egzotyczną

Składniki:

  • 30 dag ciasteczek owsiano-kokosowych
  • 8 dag masła
  • 1 litr lodów waniliowych
  • 1/2 szklanki purée z marakui (lub z cytryny)
  • DEKORACJA:
  • papaja, mango, jeżyny, maliny, borówka amerykańska, czereśnie porzeczki czerwone i czarne
  • cukier puder do oprószenia

Lodowa tarta egzotyczna - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Ciasteczka mielemy, aż powstaną drobne okruchy. Dodajemy stopione masło i mieszamy do połączenia. Masę przekładamy do podłużnej formy na tartę (najlepiej z wyjmowanym dnem (30x15 cm)) i opuszkami palców dociskamy, wylepiając dno i boki formy. Lody wyjmujemy z zamrażarki na ok. 15 min. Zmiękczone lody wykładamy na przygotowany spód. Ostrożnie przenosimy do zamrażarki i zostawiamy na co najmniej 4 godz. lub najlepiej na noc. Wyjmujemy z zamrażalnika na 10 min przed podaniem. Skrapiamy purée z marakui lub purée cytrynowym. Dekorujemy owocami. Oprószamy cukrem pudrem.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne