Panna cotta

Ocena:

4.46 (197)

  • 2 godz. 50 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Panna cotta to niezwykle efektowny, a jednocześnie prosty włoski deser. Kształtem przypomina babeczkę, którą robi się z podgrzewanej śmietanki z żelatyną oraz dodatków, zwykle musu owocowego i skórki z cytryny. Wierzch polewa się gęstym sosem np. malinowym, wiśniowym lub truskawkowym. Jej smak można porównać do sernika na zimno. Świetnie sprawdzi się na urodziny, spotkania w gronie najbliższych i na walentynki. Poniżej podajemy łatwy i szybki przepis na włoską panna cottę.

Składniki:

  • śmietana 30%  200 ml

  • mleko  200 ml

  • wanilia  1 szt.

  • żelatyna  30 g

  • cukier waniliowy  50 g

  • woda  50 ml

  • truskawki  150 g

Panna cotta - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Żelatyna: rozpuszczamy ją w 50 ml wody (ok. 3–4 łyżki), odstawiamy do napęcznienia.

  • Krok 2:

    Wanilia: laskę wanilii przekrawamy wzdłuż, wyskrobujemy nasiona łyżeczką lub nożykiem.

  • Krok 3:

    Masa na panna cottę: mleko i śmietankę wlewamy do garnka, wkładamy laskę wanilii i nasionka. Dodajemy 40 g cukru wanilinowego. Zagotowujemy na małym ogniu. Zdejmujemy z ognia, wyjmujemy laskę wanilii. Dodajemy napęczniałą żelatynę, rozpuszczamy w masie.

  • Krok 4:

    Chłodzenie: mleko ze śmietanką przelewamy do małych salaterek, wstawiamy do lodówki do stężenia na co najmniej 3 godziny.

  • Krok 5:

    Truskawki: myjemy, usuwamy szypułki. ¾ przeznaczamy na mus. A pozostałe kroimy, np. na pół, ćwiartki lub w plasterki – zostawiamy do ozdobienia deseru.

  • Krok 6:

    Mus truskawkowy: ¾ truskawek miksujemy. Warto dodatkowo przetrzeć je przez sitko, by usunąć, jak najwięcej pestek. Dosypujemy 10 g cukru wanilinowego, mieszamy.

  • Krok 7:

    Podanie: na środku talerzy rozsmarowujemy po łyżce musu truskawkowego. Schłodzone salaterki zanurzamy na kilka sekund w miseczce z wrzątkiem, dzięki czemu łatwiej wyjmiemy z nich deser. Następnie kładziemy je po jednej na talerzu do góry dnem i delikatnie unosimy salaterkę. Panna cottę dekorujemy pozostałym musem i pokrojonymi truskawkami.

Porady

  • Pozostały po przecedzeniu truskawek mus można zawekować i wykorzystać później jako sos do lodów czy deserów.
  • Do przygotowania deseru panna cotta radzimy wykorzystać laskę wanilii – jest ona bardzo esencjonalna i aromatyczna, co będzie wyczuwalne. Jeśli jednak jej nie mamy, to równie dobrze sprawdzi się aromat lub cukier waniliowy ze sklepu lub przygotowany samodzielnie – ok. 5 g.
  • Ważną rolę w deserze panna cotta pełną świeże owoce – truskawki, maliny lub wydrylowane wiśnie. Jeśli nie mamy świeżych owoców, to możemy wykorzystać te z konfitur (wiśnie w cukrze) lub owoce z puszki, a nawet mrożone.
  • Do przygotowania panna cotty sprawdzą się specjalne miseczki, które charakteryzują się stożkowatym kształtem ze ściętym szczytem.
  • Deser można serwować bezpośrednio w naczyniu i jeść za pomocą łyżeczki – nie jest to standardowa forma podania, jednak może się ona spotkać z aprobatą gości. Ciekawą propozycja jest też zrobienie jest w słoiczkach.
  • Panna cotta najlepiej smakuje podana polana po wierzchu musem lub sosem owocowym, wykonanym np. z truskawek lub malin. Wystarczy owoce zmiksować, jak w naszym przepisie. Ale można je również włożyć do rondelka, dodać ok. 50 g cukru i gotować przez ok. 7–10 minut, mieszając od czasu do czasu. W zależności od naszych preferencji możemy zostawić sos o lekko grudkowatej konsystencji lub przetrzeć go przez sitko lub zblendować.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Panna cotta – klasyczny włoski deser

Panna Cotta to pyszny i wykwintny deser, który przypomina puszystą chmurkę. Jest bardzo lekki i efektowny, może gościć na stole przez cały rok. Nazwę „panna cotta” z języka włoskiego, można przetłumaczyć dosłownie jako gotowaną śmietankę, chociaż niektórzy twierdzą, że bardziej przypomina ona mleczną galaretkę. Obok tiramisu to najpopularniejszy włoski deser.

Istnieje wiele różnych historii na temat powstania panna cotty. Jedną z najczęściej opowiadanych jest ta, która mówi o kucharzu, który zostawił na ogniu śmietankę z cukrem i o niej zapomniał. Gdy zorientował się o popełnieniu błędu, zauważył, że śmietanka zgęstniała, po czym ją ostudził, przełożył na talerz i udekorował świeżymi owocami. Następnie podał ją żonie do spróbowania. Z czasem udoskonalił ją, dodając żelatynę i wanilię.

Inna wersja mówi, o mówi o mieszkance Piemontu, pochodzącej z Węgier, która robiła ten deser z karmelem, ale w większej formie, kwadratowej lub prostokątnej.

Dietetyczna i wegańska panna cotta

Panna cotta jest deserem wartym spróbowania. Jeśli obawiamy się o dużą ilość kalorii, pochodzących ze śmietanki, to z powodzeniem można ją zrobić w dietetycznej wersji. W takim przypadku głównym składnikiem będzie jogurt naturalny, smak się nieco zmieni, ale konsystencja pozostanie taka sama. Sprawdzi się też pełnotłuste mleko, które może być samodzielnym składnikiem lub można połączyć je z jogurtem. Cukier z kolei, bez problemu możemy zamienić na ksylitol bądź erytrytol.

Natomiast wegańską panna cottę zrobimy na bazie śmietanki lub jogurtu pochodzenia roślinnego. Pozostałe kroki przygotowania pozostaną takie same, jak w oryginalnym przepisie.

Panna cotta - inne wersje

Ten włoski deser można robić również w wersjach smakowych. Jedną z najpopularniejszych jest:

  • czekoladowa panna cotta - wystarczy do śmietanki dodać ok. 70 gramów kakao lub czekoladę rozpuszczoną w kąpieli wodnej. I tutaj możemy zmieniać smak, dodając różne rodzaje czekolady, gorzką, mleczną, a nawet białą.
  • karmelową - do śmietanki dodajemy sos karmelowy.
  • owocową - robimy wersję podstawową i oddzielnie wybrany mus, np. truskawkowy, malinowy, borówkowy. Owoce gotujemy przez chwilę, a potem dodajemy je do śmietanki. Dzięki temu zyskujemy dodatkowy smak i kolor, a deser wygląda naprawdę niesamowicie.
  • cytrynową - do mieszanki ze śmietanki i mleka trzeba dodać startą skórkę z cytryny i ok. 15 ml soku. Sprawdzi się też limonka.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne