Grissini - przepis

Ocena:

5 (1)

  • 2 godz. 20 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Grisssini - przepis na te włoskie drożdżowe paluchy pochodzi z XIV wieku. Podane z oliwą lub humusem mogą być samodzielną przekąską, zaserwowane z chrupiącą sałatką stworzą przyjemną kolację. Przygotowanie ich jest niezmiernie proste, a użyte składniki do ich upieczenia znajdziemy w każdej kuchni. Zapraszamy po nasz sprawdzony przepis na paluszki grissini.

 

Składniki:

  • mąka pszenna  500 g

  • drożdże  7 g

  • woda  300 ml

  • cukier  4 g

  • oliwa z oliwek  45 ml

  • sezam  30 g

  • jajka  1 szt.

Grissini - przepis - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie ciasta: do miski wsypujemy przesianą mąkę, drożdże, sól, cukier, wlewamy wodę. Ciasto wyrabiamy przy pomocy miksera z hakiem do ciasta drożdżowego przez 10–15 minut. Dobrze wyrobione ciasto jest elastyczne i nie klei się do ścianek misy. Naczynie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1,5–2 godziny w temp. pokojowej, aż ciasto podwoi swoją objętość.

  • Krok 2:

    Piekarnik: nagrzewamy go do 200°C.

  • Krok 3:

    Formowanie paluchów: ciasto przekładamy na stolnicę i chwilę wyrabiamy, w razie potrzeby delikatnie podsypujemy mąką. Masę dzielimy na 16–18 części i każdą z nich rolujemy na cienkie wałeczki, długości krótszego boku blaszki z wyposażenia piekarnika. 

  • Krok 4:

    Pieczenie: grissini układamy na wyłożonej papierem blaszce, smarujemy je przy pomocy pędzelka rozmąconym jajkiem i posypujemy sezamem. Formę wstawiamy do piekarnika i pieczemy 10-15 minut, do momentu, aż paluchy będą zezłocone. Gotowe studzimy na kratce. 

Porady

  • Ciasto na grissini możemy przygotować także ze świeżymi drożdżami. Wtedy na 500 g mąki używamy 35 g świeżych drożdży. Przepis na zaczyn: do miski wlewamy 125 ml szklanki ciepłej wody (nie gorącej!), wkruszamy drożdże, dodajemy cukier oraz 2 łyżki mąki. Całość mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10–15 w temperaturze pokojowej, aż zaczyn zacznie się pienić i podrastać. Tak przygotowany wlewamy do reszty składników.
  • Do przygotowywanego ciasta możemy dodawać różne dodatki, np. mak, zioła prowansalskie, czarnuszkę, kminek, grubą sól morską itp. Możemy dorzucić je do wyrabianego ciasta, a po uformowaniu posypać jeszcze po wierzchu lub jedynie obsypać je, bez dodawania do środka.
  • Ciasto możemy podzielić np. na 4 części i przygotować je z różnymi dodatkami.
  • Grissini nie muszą być proste, przed ułożeniem na blaszce można je zwinąć w serpentynkę.
  • Paluchy mogą być samodzielną prostą przekąską, ale możemy owinąć je np. szynką dojrzewającą, serem, podać np. do zupy krem.
     
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne