Paella po polsku z pęczakiem

Ocena:

4.58 (162)

  • 1 godz. 30 min.
  • dla 8 osób
  • średni

Lubicie paellę? To klasyczne danie kuchni hiszpańskiej. Zwykle przyrządzane jest na dużej patelni, tak żeby wszystkie składniki się na niej zmieściły i ładnie usmażyły. W tradycyjnej paelli do ryżu dodaje się owoce morza lub ostrą kiełbasą chorizo. My postanowiliśmy nieco zmodyfikować tradycyjny przepis. W naszej paelli wykorzystaliśmy kaszę typu pęczak, mięso z kurczaka i warzywa. Sprawdźcie, jak wyszło!

Składniki:

  • kasza pęczak  300 g

  • szafran  1 szczypta

  • kiełbasa jałowcowa  2 szt.

  • papryka  3 szt.

  • pomidory w puszce  2 puszki

  • cebula  2 szt.

  • czosnek  6 ząbków

  • udka z kurczaka  4 szt.

  • pałki z kurczaka  4 szt.

  • olej  2 łyżki stołowe

  • owoce morza  250 g

  • filety rybne  2 szt.

  • marchewka  1 szt.

  • groszek  100 g

  • skórka z cytryny  1 łyżeczka

  • natka pietruszki  1 łyżka stołowa

  • papryka w proszku  2 łyżeczki

  • sól  1 łyżeczka

  • pieprz  2 szczypty

Paella po polsku z pęczakiem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1: Pęczak gotujemy, najlepiej w bulionie drobiowym, o 5 min krócej niż podano na opakowaniu – powinien pozostać twardy. Szafran zalewamy litrem letniej wody, odstawiamy. Kiełbasę kroimy w plasterki, oczyszczone papryki w paski, osączone pomidory – w ćwiartki, cebule w piórka, czosnek siekamy. Udźce kroimy na kawałki, pałki zostawiamy w całości. W szerokiej patelni rozgrzewamy trochę oleju, obsmażamy mięso, odkładamy na bok. Na tłuszcz po mięsie wrzucamy cebule i czosnek, szklimy. paella po polsku (1)
  • Krok 2: Dokładamy papryki i pomidory, dusimy aż odparuje trochę płynu. Wrzucamy odcedzony pęczak, zalewamy 1/2 l wody szafranowej. Kiedy pęczak nabierze żółtej barwy, wkładamy mięso z kurczaka i kiełbasę, wlewamy resztę wody, dusimy ok. 10 min, starając się nie mieszać. Dodajemy owoce morza i pokrojonego w grubą kostkę dorsza, dusimy 10 min, po czym wkładamy pokrojoną marchewkę z groszkiem i dusimy jeszcze 5–10 min. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką, ew. koncentratem pomidorowym. Przed podaniem posypujemy skórką z cytryny i natką. paella po polsku (2)

Porady

W przepisie na paellę po polsku z pęczakiem wykorzystujemy:

  • kiełbasę - może być jałowcowa lub myśliwska
  • pomidory w puszce - całe bez skórki
  • filety rybne - najlepiej z dorsza (lub innej morskiej ryby) – jeśli używamy mrożonych, trzeba je rozmrozić i bardzo dokładnie osuszyć
  • do smaku można dodać koncentrat pomidorowy
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Paella po polsku, tak samo jak tradycyjna hiszpańska, zawiera owoce morza. Możemy wybrać najłatwiejszą opcję i kupić miks mrożonych owoców morza - zwykle znajdziemy w nim krewetki, małże, ośmiorniczki. Możemy też sami skomponować mieszankę. Jeśli wybieramy krewetki, pamiętajmy, żeby obrać je z pancerzyków i usunąć jelito. W przypadku małży również powinniśmy pozbyć się muszli - dzięki temu danie będzie się lepiej jadło.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne