Malutkie pączki na jeden kęs uzależniają - po prostu nie można przestać ich jeść! Te mają dodatkowo rodzynki i cynamon, mniam!
Składniki:
200 g mąki typ 405
2 łyżki cukru
10 g świeżych drożdży
50 ml letniego mleka
30 ml letniej wody
1 jajko
50 ml rumu
50 g rodzynek
1/2 łyżeczki cynamonu
cukier puder z cynamonem do obtoczenia pączków
olej do smażenia
Pączki weneckie z rodzynkami i cynamonem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Rodzynki włożyć do słoika
zalać rumem i zakręcić słoik. Odstawić na noc do nasiąknięcia.
Wodę i mleko wlać do miski. Dodać rozkruszone drożdże i cukier. Dokładnie wymieszać (najlepiej spiralną trzepaczką)
aż drożdże się rozpuszczą. Przykryćściereczką i odstawić na 15 minut.
Do zaczynu przesiać mąkę z cynamonem. Wbić jajko
wymieszać. Dodać rodzynki z rumem
ponownie wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Olej rozgrzać do 160°C. Łyżką zanurzaną w oleju nabierać porcje ciasta (jest dość rzadkie) wielkości orzecha włoskiego i zsuwać drugą łyżką do garnka. Ciasto można nabierać małą łyżką do lodów. Pączki smażyć na jasnobrązowy kolor. Wykładać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Przestudzić i posypać cukrem z cynamonem.
Przepis pochodzi z magazynu "Sól i Pieprz" nr 1/2019