Gulasz z ozorków - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Umyte i wymoczone ozorki oczyszczam w garze, zalewam woda, następnie dodaję
przyprawy i gotują na ogniu około 40 min do 1h n (próbuje widelcem czy są miękkie),
wyciagam je i czekam zeby ostygły. wywar zostawiam. Jak poleżą w wodzie i ostygną
ściągam skórę. najlepiej kroje na kawalaki i stopniowo odkrawam z nich zewnetrzna
czesc skory i ewentuale elementy z zastygłą krwia, kroje na kostke. rozgrzwam na patelni olej, wrzucam pokojona w kostke cebule i ozorki, smaze, dodaje czosnek przecisniety przez praske. Podlewam stopniowo wywarem z gotowanych ozorkow. Ale tlyko tym klarownym, bez szumowin. Przyprawiam czym sie da zeby osiagnac odpowiedni smak gulaszu. gotuje jeszcz ok. 30 minut. na koneic na sposób
chinski zageszczam go czyli woda zimna plus maka kartoflana. Sos ma miec gesta ale
klarowną strukture. Mozna uzyc zwykłej maki i zatrzepac nią sos ale dla mnei jest to zbyt niezdrowe a ozorki sa daniem raczej chudym i dietetycznym. Dla poprawienia kolorystyki mozna dadoc natki pietruszki. Gulasz podałam z kasza gryczana :)