Catherina

Owsianka dyniowa

Ocena:

5 (1)

  • 10 min.
  • dla 2 osób
  • łatwy

Owsianka dyniowa ma właściwości rozgrzewające, a przy tym jest kremowa i aromatyczna - nie da się ukryć, że to dobry pomysł na początek dnia. Połączona z orzechami i jabłkami jest gwarancją sycącego posiłku. To też dobra odmiana owsiankowej fascynacji, ale też doskonała propozycja dla osób, które uwielbiają dynię i mogliby ją jeść ze wszystkim i na każdy posiłek. Owsiankę z dynią można jeść przez cały rok, poza sezonem używamy zapasteryzowanego purre lub mrożonki.

Składniki:

  • płatki owsiane  80 g

  • mleko roślinne  200 ml

  • woda  100 ml

  • puree z dyni  100 g

  • cynamon  1 szczypta

  • przyprawa do piernika  1 szczypta

  • syrop klonowy  20 g

  • orzechy włoskie  30 g

  • jabłka  1 szt.

  • masło migdałowe  20 g

Owsianka dyniowa - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: orzechy potrzebne do posypania siekamy drobno. Jabłko myjemy, rozkrajamy na pół, usuwamy gniazdo nasienne, owoc kroimy w kostkę.

  • Krok 2:

    Gotowanie: składniki na owsiankę przekładamy do rondelka. Mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na średnim ogniu, przez około 1-2 minuty, aż uzyska pożądaną konsystencję. Trzeba od czasu do czasu zamieszać, żeby nie przywarła do dna.

  • Krok 3:

    Podanie: dyniową owsiankę przekładamy do 2 misek i dekorujemy orzechami według uznania, kawałkami jabłka i masłem migdałowym.

    Źródło: serwis partnerski, https://www.einfachkochen.de/rezepte/kuerbis-porridge-cremiges-blitz-rezept

     

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne