Kuchnia gruzińska poleca pchali z warzyw

Ocena:

4.57 (171)

  • 50 min.
  • dla 2 osób
  • łatwy

Kuchnia gruzińska to kolory i smaki - królują w niej warzywa m.in. bakłażan, buraki i kalafior, a także owoce - najbardziej granat. Z warzyw warto przygotować pchali - pożywne przekąski.

Składniki:

  • kapusta biała  100 g

  • szpinak  100 g

  • kalafior  100 g

  • buraki  100 g

  • por  100 g

  • orzechy włoskie  100 g

  • czosnek  3 ząbki

  • kolendra  3 gałązki

  • papryka w proszku  3 g

  • szafran  2 g

  • papryka ostra  5 g

  • sól  5 g

  • ocet winny  15 ml

  • granat  1 szt.

Kuchnia gruzińska poleca pchali z warzyw - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Kapustę, kalafior i buraki gotujemy osobno. Buraki obieramy ze skórki. Szpinak podsmażamy, odciskamy na durszlaku z wody.

  • Krok 2:

    Przygotowane warzywa (każde osobno) mielemy lub drobno siekamy. Orzechy włoskie także mielemy, dodajemy rozgnieciony, roztarty czosnek, mieloną paprykę, przyprawy i drobno posiekaną natkę kolendry, przyprawiamy solą.

  • Krok 3:

    Starannie mieszamy i dodajemy po trochu do zmielonych warzyw, ponownie mieszamy, dodajemy część pestek granatu.

  • Krok 4:

    Z masy formujemy dłońmi małe kolorowe kuleczki i wałeczki, robimy dołek i dekorujemy 1–2 pestkami granatu. Przekładamy na półmisek, posypujemy posiekaną kolendrą i pozostałymi pestkami granatu.

    Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 10/2017

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne