Owoce egzotyczne

10 kolekcji przepisów

2338 przepisów

Owoce egzotyczne mamy obecnie na wyciągnięcie ręki. Wiele z nich kupimy w każdym markecie lub nawet w niewielkim sklepie spożywczym. Jakie są najpopularniejsze owoce egzotyczne i do jakich dań pasują? Sprawdzamy.

Przepisy z owocami egzotycznymi

Poziom trudności: Łatwy Czas przygotowania: 25 min.
mus

Orzeźwiający lekki krem z tropikalną nutą.

mojegotowanie

Mus kokosowy z mango

Owoce egzotyczne: co się do nich zalicza?

Owoce egzotyczne są obecnie dostępne w sklepach przez cały rok. Na półki trafiają z tropikalnych regionów Azji, Afryki i Ameryki Południowej. Często sięgamy po nie szczególnie zimą, dawno po zakończeniu sezonu na rodzime truskawki, śliwki czy maliny.

Najbardziej znane owoce egzotyczne to banan, kiwi, kokos i ananas. Od lat powszechnie używamy ich do ciast, deserów, koktajli oraz wytrawnych potraw. Podobnie jest z cytrusami, takimi jak grejpfruty i pomarańcze. Coraz częściej na naszych stołach pojawia się także granat, awokado, mango, marakuja lub papaja.

Nie wszystkie egzotyczne owoce cieszą się w naszym kraju dużą popularnością. Wśród tych mniej znanych znajdziemy m.in. liczi, kaki oraz pitaję. Niektóre owoce, takie jak gujawa, karambola, kiwano czy longan pojawiają się u nas rzadko i można znaleźć je tylko w wybranych sklepach.

Jakie owoce egzotyczne są najzdrowsze? Każdy gatunek zawiera cenne dla organizmu witaminy i minerały, dlatego warto zadbać o ich różnorodność w diecie. Wśród tropikalnych owoców szczególnie wyróżnia się awokado, które stanowi nie tylko źródło mikroelementów, ale także obfituje w zdrowe tłuszcze.

Przepisy z owocami egzotycznymi

Owoce egzotyczne stanowią idealną bazę dla zdrowych i efektownych deserów. Dobrze sprawdzają się zwłaszcza w orzeźwiających, letnich połączeniach.

Truskawkowy smoothie bowl z owocami to propozycja odpowiednia zarówno na deser, jak i lekkie śniadanie. Jeśli chcemy przygotować wersję wegańską, możemy zamienić jogurt naturalny na sojowy lub kokosowy.

Lody melonowo - bananowe są zdrowszą alternatywą dla sklepowych słodkości. Jak przyrządzić je bez maszynki do lodów? Zmiksowaną masę po włożeniu do zamrażarki należy mieszać co ok. 30 minut. W ten sposób rozbijemy tworzące się kryształki lodu, dzięki czemu deser pozostanie puszysty.

Bezowa rolada z marakują zyska jeszcze lepszy smak dzięki dodatkowi kremu cytrynowego i bitej śmietany. Deser ten warto podać podczas rodzinnych uroczystości, ponieważ prezentuje się niczym wypiek z najlepszej cukierni.

Naleśniki kokosowe z owocami doskonale pasują na podwieczorek lub weekendowe śniadanie. Sprawdzą się szczególnie jako posiłek dla najmłodszych - są słodkie i sycące, a przy tym dostarczają witaminy z owoców.

Chłodnik z granatów z mlekiem kokosowym i miętą to idealne danie na upały. Wyjątkowego akcentu smakowego nadaje mu nie tylko połączenie owoców i mięty, ale także odrobina wody różanej.

Drinki z owocami egzotycznymi

Owoce egzotyczne to niezbędny dodatek do kilku rodzajów popularnych drinków. Niektóre napoje nie mogłyby wręcz bez nich powstać!

Jednym z takich koktajli jest piña colada przygotowywana na bazie rumu, kokosa oraz soku ananasowego. W dobrym blenderze ten słynny karaibski drink przyrządzimy w kilka chwil. Jeżeli mamy ochotę na modyfikację, możemy wzbogacić piña coladę mango lub papają.

Równie popularna tequila sunrise również nie obejdzie się bez owoców tropikalnych. Jej niezbędny składnik stanowi bowiem grenadyna, czyli syrop pozyskiwany z granatu. To właśnie dzięki niej drink zyskuje efektowne przejście kolorystyczne przypominające wschód słońca.

Wśród owoców egzotycznych używanych w koktajlach króluje limonka. Dzięki temu cytrusowi przyrządzimy mojito, margaritę, caipirinhę czy daiquiri. W dwóch pierwszych drinkach zamiast limetki można użyć cytryny, jednak wpłynie to na zmianę smaku - stanie się on delikatniejszy.

Limonka posłuży nam także do stworzenia Mai Tai, czyli tahitańskiego drinka na bazie rumu. Możemy dodać do niego również sok ananasowy oraz curaçao, czyli likier produkowany ze skórek gorzkich pomarańczy.

Podczas tworzenia drinków z owoców egzotycznych przyda nam się cukier trzcinowy. Warto kupić go w wersji nierafinowanej, która zachowuje najwięcej naturalnego smaku i zapachu.

Artykuły powiązane

jak-grillowac-owoce
02.08.2020

Jak grillować owoce? Banany z grilla i inne pyszności na lato!

Jak grillować owoce? Grill najczęściej kojarzy nam się z mięsem, ewentualnie z warzywami. Ale owoce z grilla? Tak! Banany, morele, arbuz, a nawet truskawki wspaniale smakują właśnie zgrillowane. Dodajemy je do sałatek, ale nie tylko. W cyklu Przyjemności na weekend podpowiadamy, jak grillować owoce!

zawierucha-owoce
14.07.2020

4 triki na owoce poleca MasterChef Grzesiek Zawierucha

Jak obrać ananasa? A jak dobrać się do melona? I jak jeść awokado i kaki? Na te wszystkie pytania w praktyczny sposób odpowiada ekspert! Oto triki krok po kroku od MasterChefa Grześka Zawieruchy! Sprawdźcie na wideo, jak ładnie podać ananasa, aby wygodnie się jadło i czym posmarować awokado, żeby nie ściemniało.

Blender kielichowy – szklany czy plastikowy?
13.07.2020

Blender kielichowy w kuchni - pomocnik nie tylko do koktajli

Blender kielichowy to małe AGD, które coraz częściej można spotkać w polskich kuchniach. O ile blender ręczny łatwo schowamy do szuflady, o tyle to blender kielichowy rozprawi się bezbłędnie z większą porcją owoców, warzyw, a także nabiałem czy składnikami zupy. W cyklu "Dobre rzeczy" podpowiadamy, jak wybrać idealny blender kielichowy.

jak-jesc-mango-slider
08.07.2020

Jak jeść mango

Jak jeść mango? Na początek warto wiedzieć, że ten owoc ma kremowy, soczysty miąższ o orzeźwiającym smaku i tropikalnym aromacie. Mango można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów, zarówno w deserach, jak i daniach obiadowych. W cyklu Smak podpowiadamy, jak jeść mango na co dzień i specjalne okazje.

Wspomagamy opalanie
12.06.2020

Wspomagajmy opalanie - zacznij od diety

Wszyscy mówią o szkodliwości słońca, a opalenizna jakoś nie wychodzi z mody. Korzystajmy więc z lata, ale róbmy to z głową! Nadmiar słońca szkodzi skórze. Wszystkiemu są winne wolne rodniki - agresywne cząsteczki, które powstają w organizmie m.in. na skutek działania promieni słonecznych. Sprawdzamy, jak dietą i jadłospisem można wspomóc rozsądne opalanie się.

Jak obrać awokado?
22.05.2020

Jak szybko obrać awokado?

Jak obrać awokado? – często pada to pytanie, kiedy mamy do czynienia z tym egzotycznym owocem. Awokado często pojawia się na Instagramie i w daniach drogich restauracji. Do swoich przepisów na śniadania awokado włączają kulinarni blogerzy i serwisy. Możemy się zastanawiać: czy to nie przesada, że jest ono praktycznie wszędzie? Opowiemy dalej o cennych właściwościach i jak szybko obrać awokado.

Jak obrać ananasa
17.05.2020

Jak obrać ananasa – praktyczny poradnik

Jak obrać ananasa? To pytanie zadaje sobie wiele osób, kiedy mijając kolejne sklepowe półki, natykają się na ten dorodny owoc. Niestety większość z nich rezygnuje z zakupu ananasa, gdyż panuje przekonanie, że obranie go jest skomplikowane i czasochłonne. Przyznaj się czy Ty też należysz do tej grupy? Poznaj nasze wskazówki na obieranie ananasa, by móc wreszcie cieszyć się pełnią jego smaku i dobroczynnymi właściwościami!

jak obrać mango
15.04.2020

Jak obrać mango? - sprawdzone sposoby!

Jak obrać mango? To chyba jeden z najbardziej problematycznych owoców, biorąc pod uwagę, jak często odpowiedź na to pytanie jest wyszukiwana w internecie. Mango to pyszny, soczysty owoc, który w kuchni ma wiele zastosowań – pasuje zarówno do dań wytrawnych, jak i deserów. Dobrze więc wiedzieć, jak obrać mango, by uzyskać jak najwięcej cennego miąższu. Sprawdźcie nasze sposoby na ten owoc!

Owoce
24.02.2020

10-dniowa dieta owocowo-warzywna Mai Błaszczyszyn

Podstawą kuracji oczyszczającej, opracowanej przez Maję Błaszczyszyn, cenionego w Polsce dietetyka i bioterapeutę, są owoce i warzywa jedzone na surowo. Obfitują one w łatwo przyswajalne substancje (witaminy, składniki mineralne, "dobre" tłuszcze, węglowodany i białko). Przede wszystkim są jednak świetnym źródłem błonnika, który nie tylko oczyszcza, ale również zapobiega uczuciu głodu.

kiwano-slider
09.12.2019

Kiwano – jak jeść egzotyczny przysmak

Czy znacie kiwano? Ten niezwykły kolczasty owoc po przekrojeniu uwalnia aromat bananowy, zaś miąższ smakuje jak połączenie kiwi, ogórka i melona. Kiwano można jeść na surowo, sprawdzi się również jako składnik deserów, sałatek czy koktajli. W cyklu Smak przybliżamy kiwano do Waszych kuchni.