REKLAMA

Owoce egzotyczne

9 kolekcji przepisów

311 przepisów

iStock-1163632802

Owoce egzotyczne mamy obecnie na wyciągnięcie ręki. Wiele z nich kupimy w każdym markecie lub nawet w niewielkim sklepie spożywczym. Jakie są najpopularniejsze owoce egzotyczne i do jakich dań pasują? Sprawdzamy.

Owoce egzotyczne: co się do nich zalicza?

Owoce egzotyczne są obecnie dostępne w sklepach przez cały rok. Na półki trafiają z tropikalnych regionów Azji, Afryki i Ameryki Południowej. Często sięgamy po nie szczególnie zimą, dawno po zakończeniu sezonu na rodzime truskawki, śliwki czy maliny.

Najbardziej znane owoce egzotyczne to banan, kiwi, kokos i ananas. Od lat powszechnie używamy ich do ciast, deserów, koktajli oraz wytrawnych potraw. Podobnie jest z cytrusami, takimi jak grejpfruty i pomarańcze. Coraz częściej na naszych stołach pojawia się także granat, awokado, mango, marakuja lub papaja.

Nie wszystkie egzotyczne owoce cieszą się w naszym kraju dużą popularnością. Wśród tych mniej znanych znajdziemy m.in. liczi, kaki oraz pitaję. Niektóre owoce, takie jak gujawa, karambola, kiwano czy longan pojawiają się u nas rzadko i można znaleźć je tylko w wybranych sklepach.

Jakie owoce egzotyczne są najzdrowsze? Każdy gatunek zawiera cenne dla organizmu witaminy i minerały, dlatego warto zadbać o ich różnorodność w diecie. Wśród tropikalnych owoców szczególnie wyróżnia się awokado, które stanowi nie tylko źródło mikroelementów, ale także obfituje w zdrowe tłuszcze.

Przepisy z owocami egzotycznymi

Owoce egzotyczne stanowią idealną bazę dla zdrowych i efektownych deserów. Dobrze sprawdzają się zwłaszcza w orzeźwiających, letnich połączeniach.

Truskawkowy smoothie bowl z owocami to propozycja odpowiednia zarówno na deser, jak i lekkie śniadanie. Jeśli chcemy przygotować wersję wegańską, możemy zamienić jogurt naturalny na sojowy lub kokosowy.

Lody melonowo - bananowe są zdrowszą alternatywą dla sklepowych słodkości. Jak przyrządzić je bez maszynki do lodów? Zmiksowaną masę po włożeniu do zamrażarki należy mieszać co ok. 30 minut. W ten sposób rozbijemy tworzące się kryształki lodu, dzięki czemu deser pozostanie puszysty.

Bezowa rolada z marakują zyska jeszcze lepszy smak dzięki dodatkowi kremu cytrynowego i bitej śmietany. Deser ten warto podać podczas rodzinnych uroczystości, ponieważ prezentuje się niczym wypiek z najlepszej cukierni.

Naleśniki kokosowe z owocami doskonale pasują na podwieczorek lub weekendowe śniadanie. Sprawdzą się szczególnie jako posiłek dla najmłodszych - są słodkie i sycące, a przy tym dostarczają witaminy z owoców.

Chłodnik z granatów z mlekiem kokosowym i miętą to idealne danie na upały. Wyjątkowego akcentu smakowego nadaje mu nie tylko połączenie owoców i mięty, ale także odrobina wody różanej.

Drinki z owocami egzotycznymi

Owoce egzotyczne to niezbędny dodatek do kilku rodzajów popularnych drinków. Niektóre napoje nie mogłyby wręcz bez nich powstać!

Jednym z takich koktajli jest piña colada przygotowywana na bazie rumu, kokosa oraz soku ananasowego. W dobrym blenderze ten słynny karaibski drink przyrządzimy w kilka chwil. Jeżeli mamy ochotę na modyfikację, możemy wzbogacić piña coladę mango lub papają.

Równie popularna tequila sunrise również nie obejdzie się bez owoców tropikalnych. Jej niezbędny składnik stanowi bowiem grenadyna, czyli syrop pozyskiwany z granatu. To właśnie dzięki niej drink zyskuje efektowne przejście kolorystyczne przypominające wschód słońca.

Wśród owoców egzotycznych używanych w koktajlach króluje limonka. Dzięki temu cytrusowi przyrządzimy mojito, margaritę, caipirinhę czy daiquiri. W dwóch pierwszych drinkach zamiast limetki można użyć cytryny, jednak wpłynie to na zmianę smaku - stanie się on delikatniejszy.

Limonka posłuży nam także do stworzenia Mai Tai, czyli tahitańskiego drinka na bazie rumu. Możemy dodać do niego również sok ananasowy oraz curaçao, czyli likier produkowany ze skórek gorzkich pomarańczy.

Podczas tworzenia drinków z owoców egzotycznych przyda nam się cukier trzcinowy. Warto kupić go w wersji nierafinowanej, która zachowuje najwięcej naturalnego smaku i zapachu.