Lody migdałowe z orzeszkami

Ocena:

4.55 (143)

  • 4 godz. 45 min.
  • dla 6 osób
żadne lody nie smakują lepiej niż te zrobione samemu:)))

Składniki:

  • Składniki na około 1,5 l lodów:
  • 1 szklanka migdałów
  • kilka kropel aromatu migdałowego
  • ½ szklanki orzeszków ziemnych
  • 3 jajka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 330 g śmietanki 30%
  • ¾ szklanki mleka

Lody migdałowe z orzeszkami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Jajka ubijamy na parze stopniowo dodając cukier. Migdały drobno rozdrabniamy w blenderze. Mleko gotujemy, gorące wlewamy do jajek i jeszcze chwilę ubijamy. Dodajemy migdały, aromat, mieszamy i studzimy. Do przestudzonego mleka dodajemy śmietankę, ubijamy kilka minut. Orzeszki rozdrabniamy blenderem, wsypujemy do lodów i mieszamy. Gotowe wlewamy do maszynki do lodów i włączamy ją na 30 minut. Następnie wstawiamy do zamrażalnika na około 4 godziny.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne