Agnieszka Pietroń

Lody słony karmel

Ocena:

0 (0)

  • 15 min.
  • dla 3 osób
  • łatwy

Lody słony karmel przygotujemy w kilka minut z masy kajmakowej, śmietanki, serka mascarpone oraz dużej szczypty soli. Całość dekorujemy chrupiącymi orzeszkami ziemnymi. Deser jest niewiarygodnie kremowy i rozpływa się w ustach. Z pewnością przypadnie do gustu wszystkim fanom słodko-słonych smaków. Poniżej podajemy sprawdzony przepis na lody słony karmel.

Składniki:

  • śmietana 30%  250 ml

  • masa kajmakowa  460 g

  • sól  6 g

  • mascarpone  250 g

  • orzeszki ziemne  100 g

Lody słony karmel - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Orzechy ziemne: usuwamy z nich skórkę oraz prażymy na suchej patelni przez ok. 15 minut. Następnie przenosimy je do małej miseczki. Dodajemy 90 g masy kajmakowej i wszystko dokładnie mieszamy.

  • Krok 2:

    Serek mascarpone: przekładamy do dużej miski. Dodajemy 370 g masy kajmakowej oraz sól. Składniki mieszamy ze sobą do uzyskania jednolitego, gładkiego kremu. 

  • Krok 3:

    Śmietanka: ubijamy ją do sztywności. Następnie łączymy ją z masą z kajmaku i mascarpone.

  • Krok 4:

    Lody słony karmel: gotową masę przekładamy do podłużnego plastikowego lub szklanego naczynia. Dekorujemy ją kajmakiem z orzeszkami. Całość wstawiamy do zamrażalnika na ok. 5 godzin (czas ten nie jest uwzględniony w czasie przygotowania deseru).

  • Krok 5:

    Podanie: gotowe lody serwujemy w wafelku lub salaterce.

Porady

  • Lody słony karmel wspaniale smakują oblane polewą kajmakową, czekoladową lub waniliową. Latem polecamy udekorować je świeżymi owocami np. truskawkami, malinami, jagodami.
  • Deser możemy podać w chrupiących wafelkach do lodów. Z powodzeniem wykonamy je w domu. Są one o wiele smaczniejsze od gotowego produktu ze sklepu. Żeby je zrobić wystarczy przygotować tylko kilka składników: białka, mleko, cukier, masło oraz mąkę pszenną. 
  • Lody mrozimy w zamrażalniku ustawionym na -15°C lub -16°C. Zbyt niska temperatura może negatywnie wpłynąć na konsystencję deseru – w konsekwencji będzie twardy.
  • Śmietanka powinna być dobrze schłodzona. W związku z tym warto odstawić ją wcześniej do lodówki na przynajmniej 8 godzin. Ponadto produkt musi cechować się dużą zawartością tłuszczu np. 30% lub 36%. Jeśli mamy taką możliwość, warto kupić go u zaufanego rolnika. Dzięki temu będziemy mieć pewność, że nasze lody wyjdą idealnie kremowe.
  • Do mrożenia lodów możemy użyć naczynia wykonanego z plastiku lub szkła. Równie dobrze sprawdzi się wyłożona folią keksówka, a nawet forma silikonowa.
  • Masę kajmakową bez problemu zrobimy w domu. Przygotujemy ją na bazie słodzonego mleka skondensowanego. Puszkę wstawiamy do garnka, zalewamy ją wodą, a następnie gotujemy wszystko pod przykryciem przez ok. 2 godziny. 
  • Fistaszki możemy zastąpić również blanszowanymi orzechami laskowymi, włoskimi, migdałami bądź pekan. Warto wcześniej uprażyć je na suchej patelni.
  • Jeśli mamy ochotę, deser możemy wykonać w wegańskiej wersji. Składa się on z bananów, masła orzechowego, daktyli oraz soli. To ciekawa propozycja dla wszystkich osób unikających nabiału.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne