4.5 (177)
Przepis na jabłka faszerowane smażone na głębokim tłuszczu
orzechy włoskie 50 g
jajka 4 szt.
dżem owocowy 100 g
jabłka 10 szt.
mąka 120 g
miód 25 g
cynamon 3 g
cukier puder 50 g
olej 200 ml
Jabłka: myjemy. Najlepiej za pomocą specjalnej wycinarki usuwamy gniazda nasienne, tak aby na dole owocu była zamknięta przestrzeń (możemy pozostawić ogonki).
Nadzienie: konfitury z czarnej porzeczki ucieramy z miodem i orzechami. Wypełniamy nimi wydrążone jabłka.
Ciasto: mąkę ucieramy z żółtkami. Delikatnie, ale dokładnie mieszamy z ubitą na sztywno pianą z białek.
Smażenie: faszerowane jabłka zanurzamy w cieście tak, aby dokładnie oblepiło owoc. Delikatnie wkładamy je na rozgrzany głęboki tłuszcz. Smażymy partiami, 5–7 min z obu stron.
Podanie: lekko osączamy jabłka z nadmiaru tłuszczu i posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.
Porady