Stylizacja: Ewa Gmiter-Rogalska Zdjęcia: Artur Rogalski
4.48 (192)
Grillowane brzoskwinie z przepisu Roberta sowy smakują doskonale! To łatwe i oryginalne danie na grillowanie. Owoce z rusztu smakują pysznie z kozim serem, miodem i orzechami.
brzoskwinie 4 szt.
kozi ser 200 g
orzechy włoskie 200 g
miód 2 łyżki stołowe
oliwa z oliwek 2 łyżki stołowe
suszona żurawina 150 g
rozmaryn 3 gałązki
cynamon 2 szt.
cytryna 0.5 szt.
Brzoskwinie kroimy na połówki, grillujemy na rozgrzanym ruszcie lub grillowej patelni. Wyciskamy sok z połówki cytryny.
Na osobnej patelni prażymy orzechy, dodajemy miód, oliwę, żurawinę, rozmaryn, cynamon, sok z cytryny i doprawiamy do smaku.
Pod koniec grillowania brzoskwinie posypujemy pokruszonym serem kozim i przed podaniem polewamy wcześniej przygotowanym sosem. Dla zaostrzenia smaku możemy dodać rukolę.
Porady
Zobacz też: tarta z brzoskwiniami i amaretti