Jane Hornby

Stek z kapusty z kozim serem

Ocena:

5 (5)

  • 45 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Stek z kapusty z kozim serem to alternatywa dla klasycznej, mięsnej wersji tego dania. Chrupiąca, pieczona kapusta, plasterek soczystego jabłka, do tego aromatyczny ser i orzechy pekan. A wszystko to złagodzone słodką, karmelową nutą syropu klonowego. Ta potrawa zachwyci nie tylko wielbicieli kuchni wege, ale i mięsożerców. Koniecznie sprawdźcie przepis na stek z kapusty z piekarnika.

Składniki:

  • kapusta  2 kg

  • oliwa z oliwek  45 ml

  • jabłka  250 g

  • kozi ser  300 g

  • syrop klonowy  15 ml

  • orzechy pekan  25 g

  • ocet jabłkowy  5 ml

  • tymianek  3 g

  • pieprz kajeński (mielony)  1 szczypta

  • sól  1 szczypta

Stek z kapusty z kozim serem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni Celsjusza (180 z termoobiegiem). Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia.

  • Krok 2:

    Kapustę dokładnie myjemy (jeśli jest to konieczne, zdejmujemy pierwszą warstwę liści). Główkę przecinamy w poprzek na 4 grube plastry (ok. 1,5-2 cm każdy). Wycięte kawałki skrapiamy łyżką oliwy z oliwek, doprawiamy solą i wykładamy na blachę.

  • Krok 3:

    Plastry kapusty pieczemy przez 10 minut, następnie szeroką szpatułką delikatnie obracamy steki na drugą stronę i pozostawiamy w piekarniku na kolejnych 10 minut.

  • Krok 4:

    W misce mieszamy ocet jabłkowy i resztę oliwy z oliwek. Jabłko myjemy, osuszamy, kroimy w cienkie plasterki. Owoc wkładamy do mieszanki octu i oliwy i dokładnie obtaczamy. Plastry układamy na wierzchu steków i pieczemy przez 5 minut.

  • Krok 5:

    W tym czasie siekamy orzechy pekan na drobno. Ser kozi (najlepszy będzie do zapiekania, np. soignon) kroimy na cztery grube krążki. Układamy je na kawałkach kapusty i posypujemy szczyptą pieprzu kajeńskiego oraz świeżego tymianku (możemy użyć również suszonego). Podpiekamy jeszcze 3-4 minuty, aż ser zacznie się topić, a orzechy będą uprażone.

  • Krok 6:

    Stek z kapusty z kozim serem podajemy jeszcze ciepły, polany syropem klonowym lub domową pastą sezamową tahini, która podkręci smak warzyw. Ta potrawa może być samodzielnym daniem, rewelacyjnie sprawdzi się jednak jako dodatek, np. do klusek lub innych pieczonych warzyw.

    Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood.com, https://www.bbcgoodfood.com/recipes/cabbage-steaks-apple-goats-cheese-pecans

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne