Dieta ze smakiem, Kinga Paruzel

Gulasz z soczewicy

Ocena:

4.46 (174)

  • 45 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Gulasz z soczewicy to pomysł na jednogarnkowy obiad dla wegetarian, wegan, a także tych którzy pragną przygotować bezmięsne danie. Soczewica to bogaty w białko produkt, który zawiera liczne właściwości zdrowotne, warto więc włączyć ją do codziennej diety. Zobacz, jak przygotować wegetariański gulasz i przekonaj się, że taka wersja dania jest warta uwagi. Przepis pochodzi z książki "Dieta ze smakiem" Kingi Paruzel.

Składniki:

  • pomidor  1 szt.

  • koncentrat pomidorowy  1 łyżka stołowa

  • pieprz  2 szczypty

  • sól  2 szczypty

  • kalarepa  1 szt.

  • natka pietruszki  1 pęczek

  • suszone pomidory  5 szt.

  • papryka chili  0.5 łyżeczki

  • soczewica czerwona  65 g

  • soczewica żółta  65 g

  • awokado  1 szt.

  • płatki drożdżowe  3 łyżki stołowe

  • pieczarki  5 szt.

  • suszone śliwki  3 szt.

  • orzechy nerkowca  65 g

  • cebula  0.5 szt.

Gulasz z soczewicy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Suszone składniki: przygotowanie gulaszu z soczewicy zaczynamy od wlania około 50 ml wody do rondelka. Następnie doprowadzamy wodę do wrzenia. Cebulę drobno siekamy i wrzucamy ją na gorącą wodę. Dusimy około 5 minut. Suszone pomidory kroimy w paski, podobnie jak śliwki. Chili drobno siekamy. Suszone pomidory, śliwki i chili dodajemy do cebuli i gotujemy kilka chwil. Do warzyw dodajemy żółtą soczewicę i mieszamy. Dolewamy tyle wody, żeby przykryć całą zawartość rondelka. Gotujemy na małym ogniu około 20 minut, co jakiś czas dolewając wody. Kiedy żółta soczewica zacznie mięknąć dodajemy czerwoną soczewicę.

    soczewica
  • Krok 2:

    Świeże warzywa: kalarepę, pomidor i pieczarki kroimy w kostkę, a następnie dodajemy je do garnka z soczewicą. Całość gotujemy około 7 minut. Gulasz z soczewicą doprawiamy koncentratem pomidorowym, pieprzem i szczyptą soli – do smaku.

    przecier
  • Krok 3:

    Gulasz z soczewicą: podajemy na ciepło, z dodatkiem awokado, natką pietruszki i orzechami nerkowca. Całość posypujemy płatkami drożdżowymi, które smakiem przypominają parmezan.

    awokado

Porady

  • Do przygotowania gulaszu z soczewicy można użyć dowolnej soczewicy, pamiętając, by czas gotowania dostosować do przepisu.
  • Soczewicy nie moczy się przed gotowaniem, jest bardzo drobna, dlatego bez problemu ugotuje się w potrawie, w krótkim czasie.
  • Do gulaszu zamiast soczewicy można użyć ciecierzycy. Sprawdzi się zarówno suszona (którą trzeba wcześniej namoczyć, najlepiej przez całą noc) lub gotowa z puszki.
  • Gulasz z soczewicy można podać również z ziemniakami, np. pieczonymi, ryżem, kaszą, a nawet makaronem. Dodatkowo warto przygotować surówkę – w naszym przepisie jej rolę pełni awokado z płatkami drożdżowymi.
  • Gulasz warzywny z soczewicą dobrze komponuje się również z innymi składnikami, można jest dostosować do swoich upodobań. Na przykład, zamiast kalarepy można użyć paprykę, ziemniaki lub bataty pokrojone w kostkę, startą marchewkę.
  • Oprócz suszonych śliwek lub zamiast nich można dodać do gulaszu z czerwonej soczewicy rodzynki, żurawinę, suszone morele.

 

 

Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Gulasz z soczewicy – zdrowie na talerzu

Soczewica zawiera dużą ilość białka, dlatego jest świetnym zamiennikiem mięsa. Oprócz tego znajdziemy w niej również kwas foliowy, istotny zwłaszcza dla kobiet w ciąży. Ponadto znajduje się w niej potas, który obniża ciśnienie krwi w organizmie, a także tanina, chroniąca przed nowotworami. Ze względu na wysoką zawartość żelaza polecana jest osobom zmagającym się z anemią. Ma też w sobie dużo błonnika, który zapewnia uczucie sytości na długo – dlatego jest to również świetna propozycja dla osób, które chcą redukować swoją wagę. Soczewica jest bardzo zdrowa, dlatego z całą pewnością warto włączyć ją do diety.

Są różne rodzaje soczewicy, najpopularniejsza jest czerwona, gotuje się najkrócej i często dodawana jest do zup. Brązowa ma wyrazisty smak, robi się z niej pasztety, kotlety, pasty do chleba i gulasz z soczewicy. Zielona z kolei jest sypka po ugotowaniu, dodaje się ją do farszu na pierogi i do sałatek. Żółta jest delikatna w smaku, rozpada się w czasie gotowania, dlatego dobrze sprawdza się jako dodatek do zup i do farszu na naleśniki. Rzadziej spotykane są czarna, koralowa i pomarańczowa.

 

Dieta ze smakiem - czyli jak jeść zdrowo i smacznie

Dieta często kojarzy się z restrykcyjnym liczeniem kalorii i rezygnacją z ulubionych produktów. Kinga Paruzel w swojej najnowszej książce dzieli się z czytelnikami receptą na zdrową i smaczną kuchnię oraz udowadnia, że dieta nie musi oznaczać pożegnania z ukochanymi smakami. „Dieta ze smakiem” to książka pełna pomysłów na dietetyczne i pyszne śniadania oraz obiady. Nie zabraknie również deserów, których wcale nie trzeba sobie odmawiać, dbając o linię. Co powiecie na rozpoczęcie dnia od owsiankowego crème brûlée? Brzmi rewelacyjnie, a smakuje jeszcze lepiej! Kinga Paruzel przedstawia również oryginalne pomysły na obiady, takie jak pstrąg w migdałach czy zupa z pieczonych batatów. Jeśli nadal nie jesteście przekonani czy to książka dla was, to może brownie z buraka pomoże wam podjąć tę decyzję? Nie zwlekaj, sięgnij po „Dietę ze smakiem” i wprowadź zdrowe nawyki do swojej kuchni już teraz.

 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne