Dukkah czyli egipska mieszanka przypraw

Ocena:

4.49 (147)

  • 15 min.

Dukkah to aromatyczna mieszanka przypraw pochodząca z Egiptu. Jest prosta i szybka w przygotowaniu

Składniki:

  • UWAGA: wszystkie przyprawy (jeśli występują) powinny być w ziarnach.

    100 g orzechów laskowych
    50 g nasion słonecznika lub pistacji
    20-30 g białego sezamu
    3 łyżki kolendry
    1 łyżka kuminu
    1 łyżeczka białego pieprzu
    1 łyżeczka nasion fenkułu
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    1 łyżeczka ostrej papryki
    1 łyżeczka czarnuszki
    opcjonalnie: ½ łyżeczki kardamonu
    1 łyżeczka soli

Dukkah czyli egipska mieszanka przypraw - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Dukkah to orientalna mieszanka przypraw, aromatyczna i chrupiąca. Świetnie się sprawdzi jako kontrast dla delikatnych w smaku potraw. Jej przygotowanie zajmie max. 20 minut!

    Co to jest dukkah?

    Dukkah to egipska mieszanka przypraw i orzechów. Bardzo aromatyczna, rozgrzewająca, świetnie nadaje się jako dodatek do serów, ziemniaków i zapiekanek, ale też sałatek. Bazą dukkah są orzechy laskowe, kolendra i kumin. Reszta składników nie jest precyzyjnie określona – każdy kucharz tworzy swoją własną kompozycję smaków. Grubość zmielenia mieszanki też jest dowolna – możemy pokusić się o chrupiące kawałki orzechów lub zmielić je niemal na pył. Ważne jest, aby dukkah przygotowywać z całych ziaren przypraw, ponieważ są one o wiele bardziej aromatyczne.

    Wykonanie

    Na patelni prażymy orzechy z nasionami słonecznika na złotobrązowy kolor. Osobno prażymy sezam, kolendrę, kumin, pieprz, fenkuł, czarnuszkę i kardamon, aż zaczną intensywnie pachnieć. Studzimy. Wszystkie przyprawy i orzechy wsypujemy do moździerza lub kielicha blendera. Mielimy tak, aby największe składniki były wielkości główki od zapałki. Dukkah przechowujemy w szczelnie zamkniętym słoiku.

     

Porady

Zobacz: makaron mie z pak choi i mieloną wołowiną

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne