Beza z blachy z gruszkami, orzechami i sosem czekoladowym Fot. Artur Rogalski, stylizacja: Ewa Gmiter-Rogalska
4.52 (183)
Beza z blachy z gruszkami, orzechami i sosem czekoladowym to propozycja na słodki podwieczorek z sezonowymi owocami. Dodatek orzechów nadaje ciastu większej chrupkości. Beza z blachy z gruszkami, orzechami i sosem czekoladowym sprawdzi się idealnie na rodzinne spotkania.
białka 4 szt.
cukier puder 200 g
sól 1 szczypta
orzechy laskowe 100 g
gruszki 400 g
korzeń imbiru 6 plasterków
gorzka czekolada 200 g
śmietana kremówka 400 ml
cukier puder 50 g
wanilia 1 szt.
skórka pomarańczowa 1 szt.
Białka wlewamy do idealnie czystej miski. Ubijamy sztywną pianę mikserem ustawionym na średnią prędkość. Nie przerywając miksowania, stopniowo dodajemy cukier i sól. Przestawiamy mikser na najwyższe obroty i miksujemy jeszcze 7–8 min, aż masa będzie biała i błyszcząca. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, masę bezową wykładamy na blachę, formując prostokąt wielkości kartki A4. Wstawiamy na 1 godz. do piekarnika rozgrzanego do temp. 150°C.
Równocześnie wstawiamy do piekarnika blachę z orzechami laskowymi. Powinny się prażyć ok. 1 godz. Gruszki osączamy, zachowując połowę syropu. Przecinamy je wzdłuż na plastry. Syrop wlewamy do rondelka, dodajemy imbir i podgrzewamy na średnim ogniu. Kiedy zacznie wrzeć, zdejmujemy z ognia i dodajemy pokruszoną czekoladę. Mieszamy, aż się całkowicie rozpuści. Bezę i orzechy wyjmujemy z piekarnika, studzimy.
Bezę przekładamy na deskę lub płaski półmisek. Śmietanę ubijamy z przesianym cukrem pudrem i wanilią. Uprażone orzechy tłuczemy w ściereczce kuchennej. Połową orzechów posypujemy bezę, nakładamy na nie połowę ubitej śmietany i (cienkim strumieniem) polewamy sosem czekoladowym. Na tym równomiernie rozkładamy plastry gruszek, przykrywamy resztą bitej śmietany i ponownie polewamy sosem czekoladowym. Posypujemy resztą orzechów i skórką startą z pomarańczy. Podajemy od razu.
Porady
Beza z blachy z gruszkami, orzechami i sosem czekoladowym zawiera w przepisie:
- gruszki w syropie, ze słoika lub puszki
- 2 kawałki korzenia imbiru, pokrojone w plasterki
- miąższ z jednej laski wanilii
- skórka otarta z pomarańczy
Przygotowując bezę pamiętaj o: