Beza z blachy z gruszkami, orzechami i sosem czekoladowym

Ocena:

4.52 (183)

  • 1 godz. 30 min.
  • dla 7 osób
  • średni

Beza z blachy z gruszkami, orzechami i sosem czekoladowym to propozycja na słodki podwieczorek z sezonowymi owocami. Dodatek orzechów nadaje ciastu większej chrupkości. Beza z blachy z gruszkami, orzechami i sosem czekoladowym sprawdzi się idealnie na rodzinne spotkania. 

Składniki:

  • białka  4 szt.

  • cukier puder  200 g

  • sól  1 szczypta

  • orzechy laskowe  100 g

  • gruszki  400 g

  • korzeń imbiru  6 plasterków

  • gorzka czekolada  200 g

  • śmietana kremówka  400 ml

  • cukier puder  50 g

  • wanilia  1 szt.

  • skórka pomarańczowa  1 szt.

Beza z blachy z gruszkami, orzechami i sosem czekoladowym - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Białka wlewamy do idealnie czystej miski. Ubijamy sztywną pianę mikserem ustawionym na średnią prędkość. Nie przerywając miksowania, stopniowo dodajemy cukier i sól. Przestawiamy mikser na najwyższe obroty i miksujemy jeszcze 7–8 min, aż masa będzie biała i błyszcząca. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, masę bezową wykładamy na blachę, formując prostokąt wielkości kartki A4. Wstawiamy na 1 godz. do piekarnika rozgrzanego do temp. 150°C.

    zoltka-jajka-fot.iStock (1)
  • Krok 2:

    Równocześnie wstawiamy do piekarnika blachę z orzechami laskowymi. Powinny się prażyć ok. 1 godz. Gruszki osączamy, zachowując połowę syropu. Przecinamy je wzdłuż na plastry. Syrop wlewamy do rondelka, dodajemy imbir i podgrzewamy na średnim ogniu. Kiedy zacznie wrzeć, zdejmujemy z ognia i dodajemy pokruszoną czekoladę. Mieszamy, aż się całkowicie rozpuści. Bezę i orzechy wyjmujemy z piekarnika, studzimy.

    monika-grabkowska-MHQWIKT_bGQ-unsplash
  • Krok 3:

    Bezę przekładamy na deskę lub płaski półmisek. Śmietanę ubijamy z przesianym cukrem pudrem i wanilią. Uprażone orzechy tłuczemy w ściereczce kuchennej. Połową orzechów posypujemy bezę, nakładamy na nie połowę ubitej śmietany i (cienkim strumieniem) polewamy sosem czekoladowym. Na tym równomiernie rozkładamy plastry gruszek, przykrywamy resztą bitej śmietany i ponownie polewamy sosem czekoladowym. Posypujemy resztą orzechów i skórką startą z pomarańczy. Podajemy od razu.

    iStock-mascarpone-serek (1)

Porady

Beza z blachy z gruszkami, orzechami i sosem czekoladowym zawiera w przepisie:

  • gruszki w syropie, ze słoika lub puszki
  • 2 kawałki korzenia imbiru, pokrojone w plasterki
  • miąższ z jednej laski wanilii
  • skórka otarta z pomarańczy

 

Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Przygotowując bezę pamiętaj o:

  • ubijaniu białek w temperaturze pokojowej
  • stopniowo dodawaj cukier
  • mąka kukurydziana działa jak spoiwo
  • cukier usztywnia pianę
  • tym, że beza jest suszona 
  • przygotowaniu kremu z bitej śmietany tzw. chantilly, wraz z dodatkiem kwaśnych owoców będzie idealnie smakować z bardzo słodką bezę 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne