galantyna_z_kurczaka

Galantyna z kurczaka

Ocena:

4.39 (174)

  • 2 godz. 0 min.
  • dla 4 osób

Łatwa ,tania i efektowna przekąska - spróbuj i oceń.

Składniki:

  • 1 kurczak
  • 4 jaja
  • 60 g. mąki
  • pietruszka nać
  • sól, pieprz
  • papryka słodka
  • imbir

Galantyna z kurczaka - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Z kurczaka zdjąć skóre w całośći, następnie mięso obrać z kości i zmielić ale fileta nie mielimy. Doprawić do smaku dodać pokrojoną natkę pieruszki. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, a żółtka rozkłócić w mniejszej miseczce. Mąkę przesiać przez sitko do osobnej miski. Do piany z białek dodać rozmieszane żółtka i przesianą mąkę. Wymieszać do uzyskania jednolitej masy.Usmażyć 2 omlety pokroić w kostkę i połączyć z mięsem. Na rozłożoną skórę rozsmarować farsz, na środku rozłożyć doprawione filety- zwinąć. Tak zrobioną roladę sznurujemy. Ja piekę w 170 stopniach 1h 15min. , lecz można również ugotować galantynę w rosole- tylko że trzeba roladę zawinąć w płótno i gotować około 40 minut, po czym zostawić do ostygnięcia. Kroimy na porcję i dekorujemy wg uznania, następnie polewamy cieńko żelatyną.
  • Można do farszu dodać paprykę konserwową pokrojoną, a omlet zamiast kroić położyć na farsz , a na omlet filet i wtedy zawijamy.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne