Raita z kokosem i chipsami z tortilli

Ocena:

4.48 (161)

  • 20 min.
  • dla 3 osób
  • łatwy

Raita to rodzaj indyjskiego dipu wykonanego z jogurtu, świeżego ogórka z dodatkiem orzeźwiających ziół. Serwuje się ją najczęściej (choć nie tylko) jako przystawkę do pikantnych dań, aby złagodzić ich ostry smak. Całość wieńczą prażone kawałki kokosa o łagodnym i słodkim smaku. Polecamy podać indyjski sos jako dodatek do chipsów z tortilli lub przekąsek na imprezę.

Składniki:

  • ogórek  0.5 szt.

  • sok z cytryny  1 łyżka stołowa

  • mięta  5 liści

  • cukier  1 szczypta

  • pieprz  1 szczypta

  • sól  0.5 łyżeczki

  • przyprawy  1 łyżeczka

  • kolendra  5 liści

  • rzodkiewka  3 szt.

  • tortille  3 szt.

  • czerwona cebula  50 g

  • czosnek  1 ząbek

  • olej kokosowy  1 łyżeczka

  • kokos  2 łyżki stołowe

  • gorczyca  1 łyżeczka

  • jogurt naturalny  1 szklanka

  • kwaśna śmietana  2 łyżki stołowe

Raita z kokosem i chipsami z tortilli - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Tortilla: kroimy ją na trójkąty i smażymy w głębokim tłuszczu (wystarczy dosłownie na chwilę). Odławiamy, odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach i posypujemy przyprawami.

    iStock-tortille (1)
  • Krok 2:

    Warzywa: rzodkiewkę i ogórek ścieramy na tarce o dużych oczkach (lub kroimy w cienkie słupki), odciskamy nadmiar soków. Zioła i cebulę drobno siekamy, mieszamy z jogurtem, śmietaną, kokosem i czarną solą, doprawiamy do smaku (jeśli lubimy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek).

    iStock-kokos (1)
  • Krok 3:

    Prażenie gorczycy: w malutkim rondelku (lub metalowej chochelce trzymanej nad gazem) rozgrzewamy olej, wrzucamy do niego nasiona gorczycy i czekamy aż wszystkie popękają (strzelają podobnie do popcornu). Natychmiast wykładamy je na wierzch raity.

    gorczyca-iStock

Porady

  • Do przygotowania chipsów można wykorzystać gotowe placki lub wykonać je samodzielnie. Ciekawie zaprezentują się smakowe i barwione lub wykonane z różnego rodzaju mąk.
  • Przyprawy do raity można modyfikować zgodnie ze swoimi upodobaniami smakowymi. Jednak warto pamiętać, że to dodatek indyjski, więc dobrze jest zachować choć odrobinę egzotycznej nuty.
  • Do raity można stosować świeży, starty kokos lub uprażone plastry. Jeśli nie mamy dostępu do tego dodatku to z powodzeniem możemy wykorzystać również wiórki kokosowe.
  • Ten indyjski sos świetnie sprawdzi się jako przekąska na imprezę, podany z chipsami lub świeżymi warzywami do maczania, np. kawałkami marchewki, selera naciowego. Można w nim zanurzać wszelkie małe kąski imprezowe, koftę, falafel, małe tortille i wszystko inne, co lubimy jeść.

 

 

 

Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Raita wegańska i bez laktozy

Raitę bez laktozy przygotujemy w bardzo prosty sposób, wystarczy jogurt naturalny i kwaśną śmietaną zastąpić ich odpowiednikami bezlaktozowymi. Są one dostępne w wielu sklepach, dlatego nie powinno być problemu z ich kupieniem. Można też pokusić się o ich samodzielne przygotowanie z mleka bez latozy, wystarczy je zagotować, trochę przestudzić i dodać do niego kultury bakterii – dokładne kroki przygotowania podane są na opakowaniu. Po kilku godzinach produkty będą gotowe.


Z kolei raitę wegańską przygotujemy z produktów zrobionych na bazie roślinnego mleka. W sklepach dostępne są wegańskie odpowiedniki. Ale tutaj też możemy przygotować je w domu, wystarczy nabyć mleko roślinne (lub je zrobić w domu). Dalej postępujemy tak samo, napój roślinny należy zagotować i lekko wystudzić, dodać bakterie (do kupienia w sklepach internetowych lub ze zdrową żywnością).


Woda kokosowa

Każdy, kto choć raz odwiedził tropikalne kraje wie, czym jest „daab” , proponowany na każdym rogu ulicy: sprzedawca maczetą odcina wierzch zielonego orzecha kokosowego i wkłada do niego słomkę, tak aby klient mógł cieszyć się orzeźwiającym chłodnym płynem gaszącym pragnienie jak nic innego, a przy okazji bardzo odżywczym.


Ze względu na dużą zawartość witamin i minerałów, woda kokosowa uznawana jest za najlepszy (bo zupełnie naturalny) napój izotoniczny; może też być ciekawą bazą do napojów, koktajli, lemoniad czy drinków. Oczywiście najlepsza jest ta świeża, ale warto sięgać po butelkowaną, coraz łatwiej dostępną.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne