6 ogórków kiszonych - najlepiej własnych ze słoika
1 czerwona cebula
1/2 pęczka szczypiorku
2-3 łyżki oleju słonecznikowego
do smaku: szczypta cukru, trochę pieprzu mielonego, 2-3 szczypty kminu mielonego kminu rzymskiego (soli nie dodajemy bo ogórki są wystarczająco słone)
Sałatka z ogórków kiszonych i pomidorów - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę, przekładamy na sito i przelewamy wrzątkiem a następnie zimną wodą i dokładnie osączamy. Ogórki kroimy w kostkę - jeśli używamy takich większych, z beczki, lepiej obrać je ze skórki. Ogórki przekładamy do miseczki, dodajemy cebulę i połowę posiekanego szczypiorku. Doprawiamy pieprzem, kminem i odrobiną cukru, dodajemy olej, mieszamy. Pomidory myjemy, kroimy poziomo na dość cienkie plasterki. Układamy je dookoła talerza. Na środek wykładamy ogórka. Pomidory polewamy sokiem spod sałatki i całość posypujmy resztą szczypiorku.