Pierś na parze ze suszonymi pomidorami

Ocena:

4.48 (168)

  • 25 min.
  • dla 1 osoby
Soczysta, lekka i bardzo smaczna pierś kurczaka gotowana na parze. Przepis jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu.

Składniki:

  • 5-6 pojedynczych kawałków kurczaka 1 łyżka oliwy 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka octu balsamicznego Zioła prowansalskie Sól, pieprz Suszone pomidory w zalewie olejowej

Pierś na parze ze suszonymi pomidorami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Mieszamy składniki marynaty- oliwę, cytrynę, sos balsamiczny, sól, pieprz i zioła prowansalskie.
  • Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy i nacinamy wzdłuż, nie przecinając do końca, tak aby powstała kieszonka. W środek kieszonki wkładamy suszone pomidory.
  • Mięso nacieramy marynatą i odstawimy na kilkanaście minut, dzięki temu przejdzie ono smakiem i aromatem użytych przypraw. Po tym czasie mięso układamy w górnej części naczynia do gotowania na parze (w dolnej części tego naczynia wcześniej zagotować trochę wody). Przykrywamy i gotujemy ok. 20-25 min. Uważamy, aby pierś nie wyszła zbyt sucha.
  • Zanim rozkroimy mięso, dobrze jest odczekać kilka minut, aby soki zawiązały się w nim i było soczyste.

Porady

Nadziewana pierś z kurczaka - pomysł na obiad

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne