Ryba w sosie śmietanowym

Ocena:

4.42 (161)

  • 40 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Ryba w sosie śmietanowym to fantastyczny pomysł na szybki obiad dla całej rodziny. To danie nie tylko doskonale smakuje, ale również pięknie wygląda, dlatego sprawdzi się zarówno na świąteczny obiad czy imprezę, jak i na co dzień. Soczysta ryba, otulona aksamitnym sosem to coś, co posmakuje każdemu. Zobaczcie, jak zrobić ten pożywny i efektowny posiłek!

Składniki:

  • ryby  350 g

  • brokuły  1 szt.

  • marchewka  2 szt.

  • ziemniaki  3 szt.

  • cebula  1 szt.

  • śmietana 12%  200 ml

  • masło  2 łyżki stołowe

  • mąka  1 łyżka stołowa

  • woda  1 szklanka

  • sól  2 szczypty

  • pieprz  2 szczypty

  • koper  1 pęczek

Ryba w sosie śmietanowym - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie składników: Filety ryby przyprawiamy solą i pieprzem. Wszystkie warzywa obieramy, myjemy i kroimy. Cebulę drobno siekamy, brokuł dzielimy na małe różyczki,  a marchew i ziemniaki kroimy z plasterki. Rybę układamy na dnie naczynia żaroodpornego, a na niej kładziemy wszystkie warzywa. 

    filet
  • Krok 2:

    Przygotowanie sosu: Wgarnku rozpuszczamy masło, a kiedy się roztopi, dodajemy mąkę i robimy zasmażkę. Następnie dolewamy szklankę zimnej wody i mieszamy, aby nie zrobiły się grudki. Po chwili dodajemy śmietanę i posiekany koperek. Wszystko przyprawiamy solą i pieprzem do smaku i gotujemy przez kilka minut, aż sos zgęstnieje. Gorącym sosem zalewamy rybę z warzywami i wszystko pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 30 minut.

    Sos beszamelowy

Porady

  • Ryba w sosie śmietanowym może być przygotowana dzień wcześniej i odgrzana kolejnego dnia. Potrawa nie straci na smaku ani konsystencji, a wręcz przeciwnie, przejdzie jeszcze bardziej wszystkimi smakami.
  • Sos do ryby można nieco odchudzić, zastępując śmietanę jogurtem naturalnym lub mlekiem.
  • Do tego dania można dodać też inne owoce morza, na przykład krewetki czy kalmary.
  • Ryba zapiekana w piekarniku to nie wszystko, podobne danie możemy wyczarować z patelni. Wystarczy usmażyć cebulkę, następnie dorzucić na patelnię rybę i zalać wszystko sosem, a następnie dusić około 7-8 minut.  
  • Taka zapiekanka rybna może być upieczona zarówno w dużym naczyniu, na kilka osób, jak i w małych kokilkach na jedną porcję. 
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Jaką rybę wybrać do zapiekania?

Do zapiekania w sosie sprawdzą się zarówno świeże, jak i mrożone filety. Jeśli chodzi o rodzaj ryby, może to być zarówno morszczuk, pstrągmintaj, lin, dorsz, halibut, jak i łosoś

Jakie przyprawy do ryby?

Wielu z nas zastanawia się czym przyprawić rybę, aby nadać jej aromatu. Zwykle wykorzystujemy gotowe mieszanki ziół do ryb, jednak warto eksperymentować z różnymi smakami i zapachami. Mięso rybie świetnie współgra z aromatem oregano, estragonu oraz rozmarynu. Świeże filety można natrzeć też sokiem z cytryny, lub obłożyć jej plasterkami. Ryba lubi też towarzystwo pieprzu, szczególnie białego lub cytrynowego. Do ryb fantastycznie sprawdzi się sos sojowy lub sos teriyaki. Ważne jednak, aby uważać z ilością sosu sojowego lub soli, gdyż nadmiar szybko wniknie w delikatne mięso ryby i w efekcie danie będzie przesolone.

Jak zrobić sos śmietanowy?

Przepis na sos śmietanowy nie jest trudny i wystarczy do niego tylko kilka tanich składników. Możemy przygotować go na dwa sposoby- na zimno lub na gorąco. Pierwszy wariant poleca na wymieszaniu śmietany z solą, czosnkiem i ziołami. Z kolei przepis na sos śmietanowy na ciepło, polega na przygotowaniu zasmażki z mąki i masła, a następnie dodaniu do tego śmietanki i gotowaniu wszystkiego na wolnym ogniu aż zgęstnieje. 

Dodatki do ryby - z czym podać rybę?

Ryba w sosie może być wzbogacona różnego rodzaju dodatkami. Świetnie sprawdzą się tu wszelkie warzywa, szczególnie por, brokuły, groszek, fasolka szparagowa, pieczarki czy szpinak. Ryba zapiekana może być też w towarzystwie oliwek, suszonych pomidorów, czy kaparów. Gotowe danie podajemy z ugotowanymi ziemniakami, ryżem lub kaszą, lub od razu wkładamy te składniki do naczynia i zapiekamy wszystko razem w sosie. W ten sposób otrzymujemy pyszną i sycącą zapiekankę rybną. Innym pysznym pomysłem jest ryba zapiekana w sosie śmietanowym z serem. Dodatek ciągnącej się mozzarelli czy wyrazistego parmezanu, nadaje całemu daniu jeszcze więcej smaku. Rybę zapiec też można w sosie grzybowym, na bazie kurek, pieczarek czy borowików.

Ryba z piekarnika - inne przepisy

Ryba to wdzięczny składnik do wielu przepisów. Można z niej zrobić wszelkiego rodzaju zapiekanki, w rozmaitych sosach i z różnymi dodatkami. My szczególnie polecamy łososia zapiekanego ze szpinakiem lub z ziemniakami,  dorsza pieczonego z warzywami i pstrąga z piekarnika.

 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne