Tartaletki z borówkami

Ocena:

4.51 (186)

  • 60 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Tartaletki z borówkami to kruche babeczki wypełnione jagodowym kremem, udekorowane borówkami i nektarynkami. Przygotuj tartaletki z borówkami na letni podwieczorek.

Składniki:

  • 180 g mąki
  • 120 g masła
  • 50 g cukru pudru
  • jajko
  • 200 g mascarpone
  • 4 łyżki konfitury z jagód
  • 200 g borówek amerykańskich lub jagód
  • kilka nektarynek
  • 2 łyżki cukru kryształu

Tartaletki z borówkami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Mąkę końcami palców mieszamy z 10 dag masła i cukrem pudrem. Kiedy mieszanka będzie gładka, dodajemy jajko i zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, schładzamy przez 2 godz. Ciasto rozwałkowujemy, wylepiamy nim 4 posmarowane masłem foremki. Przykrywamy papierem do pieczenia i suchą fasolą. Schładzamy 2 godz., po czym wstawiamy na 15 min do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C. Usuwamy papier i fasolę, pieczemy jeszcze 6 min. Wystudzone spody układamy na kratce. Pozostawiamy do wystygnięcia. Mascarpone mieszamy z konfiturami z jagód. Smarujemy spody i dekorujemy borówkami i plasterkami nektarynek. Cukier gotujemy z 2 łyżkami wody na gęsty syrop i lekko przestudzonym polewamy owoce.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 7/2016.

Porady

Zobacz także: czekoladowe tartaletki z porzeczkami


 

Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Inny krem: łyżeczkę żelatyny rozpuszczamy w łyżce wrzątku. 15 dag borówek miksujemy z 2 łyżkami cukru pudru i łyżeczką soku z cytryny na gładką masę. Dodajemy żelatynę i mieszamy, przecedzamy do miski, łączymy z 100 ml kremówki ubitej na sztywno. Napełniamy babeczki, dekorujemy owocami i schładzamy w lodówce.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne