Spaghetti z krewetkami

Ocena:

4.49 (178)

  • 15 min.
  • dla 2 osób
  • łatwy

Spaghetti z krewetkami to pomysł na pyszny, prosty i szybki obiad kuchni śródziemnomorskiej. Danie to można przygotować w dwóch wariantach: na ostro dla fanów wyrazistych smaków oraz w wersji klasycznej – bez dodatku chili. To propozycja, która świetnie sprawdzi się na randkę i na walentynki, ponieważ krewetki uznawane są za afrodyzjak. Odtworzenie przepisu nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Sprawdź, jak zrobić wyjątkowy makaron z krewetkami!

Składniki:

  • krewetki  100 g

  • makaron spaghetti  300 g

  • czosnek  16 g

  • oliwa z oliwek  15 g

  • natka pietruszki  1 szt.

  • sól  1 szczypta

  • pieprz  1 szczypta

  • białe wino  50 ml

  • masło  20 g

  • parmezan  100 g

  • cytryna  1 szt.

Spaghetti z krewetkami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Makaron: gotujemy makaron typu spaghetti al dente (półtwardy) zgodnie z instrukcją z opakowania. Zostawiamy 2 łyżki wody z gotowania makaronu.

    Makaron z krewetkami
  • Krok 2:

    Krewetki: zaczynamy od rozmrożenia krewetek (jeśli kupiliśmy je mrożone) oraz od ich oczyszczenia. Rozgrzewamy oliwę z oliwek, siekamy czosnek i podsmażamy go przez chwilę, a następnie dodajemy pokrojoną paprykę, a na końcu krewetki i natkę pietruszki (opcjonalnie do dania możemy dodać również pomidorki koktajlowe). Całość smażymy ok. 2–3 minuty (aż krewetki zrobią się różowe). Po upływie tego czasu podlewamy winem i doprawiamy pieprzem i solą, dodajemy masło i wszystko dokładnie mieszamy.

    krewetki
  • Krok 3:

    Spaghetti z krewetkami: po ok. 5 minut (gdy wino odparuje) dodajemy makaron z ok. 1–2 łyżkami wody z pozostałej z gotowania makaronu. Całość mieszamy i pozostawiamy przez chwilę na ogniu. Po zdjęciu patelni z ognia dodajemy starty parmezan i posiekaną natkę pietruszki. Jemy od razu po przygotowaniu.

    Spaghetti z krewetkami

Porady

  • Jak ugotować spaghetti do krewetek? Przyda się do tego odpowiedni, duży garnek oraz łyżka do nabierania makaronu. Pamiętajmy, że do wody dodajemy jedynie sól.
  • Krewetki można podawać z różnego rodzaju makaronami, sprawdzi się spaghetti, tagliatelle czy penne.
  • Można zastosować suchy makaron lub świeży – w dużych sklepach spożywczych można kupić bez problemu jeden i drugi. Nic nie szkodzi na przeszkodzie, żeby przygotować go samodzielnie w domu, nie jest to trudne, jednak nieco pracochłonne.
  • Przepis na spaghetti z krewetkami można zmodyfikować, dodając sos pomidorowy przygotowany na bazie passaty.
  • Żeby zrobić makaron z krewetkami na ostro wystarczy dodać pokrojone papryczki chili, z pestkami lub bez, im więcej pestek, tym smak będzie intensywniejszy.
  • Gdy makaron z krewetkami przygotowujemy na specjalną okazję np. na randkę i zależy nam na tym, by prezencja dania była nienaganna, to możemy zdecydować się na pozostawienie części pancerzyka na ogonku. Wówczas krewetka będzie łatwiejsza do uchwycenia.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Spaghetti z krewetkami – jak wybierać składniki

Krewetki są najpopularniejszym typem owoców morza – obecnie można je kupić bez trudu niemal w każdym sklepie. Jeśli decydujemy się na zakup mrożonych, to warto zwrócić uwagę na ilość glazury, która powinna sięgać ok. połowy opakowania.


Krewetki należy rozmrażać powoli w lodówce. Niezbyt dobrym pomysłem jest polewanie ich wrzątkiem – wówczas mogą nabrać gumiastej konsystencji. Mrożone zazwyczaj są już obrane ze wszystkich zbędnych elementów.


Jeśli chcemy odtworzyć przepis spaghetti z krewetkami na bazie świeżych owoców morza, to powinniśmy zwrócić uwagę na ich zapach – dobre krewetki pachną morzem, natomiast nieświeże – mają charakterystyczny zapach zepsutej ryby (takie powinniśmy pomijać szerokim łukiem).


Ważnym wskaźnikiem jakości świeżych krewetek jest także ich pancerz – nie powinien mieć on odbarwień, uszkodzeń czy brakujących elementów. Warto zwrócić uwagę również na oczy krewetek, które powinny być błyszczące.

Jak obrać krewetki?

Jeśli zdecydowaliśmy się na przygotowanie makaronu z krewetkami na bazie świeżych owoców morza, to możemy stanąć przed koniecznością ich obrania ze wszystkich zbędnych elementów. Pierwszym krokiem oderwanie głowy, a następnie delikatne obranie z pancerza. Stosunkowo trudnym krokiem jest usunięcie jelita (ma ono ciemny kolor) – w tym celu należy lekko naciąć część grzbietową skorupiaka i wyciągnąć jelito za pomocą wykałaczki. Jeśli nie jesteśmy do końca pewni tego, czy usunęliśmy je w całości, to możemy przepłukać obraną już krewetkę pod bieżącym strumieniem wody.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne