Esther Clark

Prosta wegańska pieczeń orzechowa

Ocena:

0 (0)

  • 2 godz. 15 min.
  • dla 6 osób
  • łatwy

Wegańska pieczeń orzechowa to pomysł na popisowe roślinne danie główne na Boże Narodzenie. Jest pełna zimowych i świątecznych smaków – zawiera między innymi pieczone kasztany, pistacje, żurawinę, grzyby i dynię. Niecodzienny aromat zawdzięcza przyprawie zaatar, kolendrze, kminowi rzymskiemu i paście miso. Świetnie syci i rozgrzewa. Prosta wegańska pieczeń orzechowa jest tak pyszna i efektowna, że oczaruje nawet mięsożerców. 

Składniki:

  • siemię lniane  2 łyżki stołowe

  • dynia  400 g

  • oliwa z oliwek  3 łyżki stołowe

  • zaatar-zatar  2 łyżki stołowe

  • kumin (kmin rzymski)  2 łyżeczki

  • nasiona kolendry  2 łyżki stołowe

  • czerwona cebula  1 szt.

  • seler naciowy  1 szt.

  • pieczarki  250 g

  • czosnek  1 ząbek

  • miso  2 łyżki stołowe

  • pistacje  200 g

  • kasztany  100 g

  • bułka tarta  100 g

  • natka pietruszki  0.5 pęczka

  • żurawina  200 g

  • cukier trzcinowy  4 łyżki stołowe

Prosta wegańska pieczeń orzechowa - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: łączymy siemię lniane z 4 łyżkami wody w małej misce i pozostawiamy do zgęstnienia. Rozgrzewamy piekarnik do 200°C (tryb góra-dół) lub 180°C (termoobieg). Dynię piżmową obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę o boku 3 cm. Wrzucamy ją do brytfanny z 1 łyżką oliwy, zatarem, kminem rzymskim i mielonymi nasionami kolendry. Przykrywamy folią i pieczemy przez 30–35 minut lub do momentu, aż dynia będzie miękka, ale zachowa swój kształt. Keksówkę o pojemności 900 g natłuszczamy i wykładamy pergaminem.

  • Krok 2:

    Smażenie: cebulę, seler naciowy i pieczarki drobno siekamy. Rozgrzewamy pozostałą oliwę na patelni. Smażymy na niej przygotowane składniki przez 10–15 minut lub do momentu, aż zmiękną. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i pastę miso.

  • Krok 3:

    Mieszanie składników: siekamy pistacje, upieczone kasztany i natkę pietruszki. Wkładamy je do miski. Dodajemy bułkę tartą, a także przygotowane wcześniej elementy: napęczniałe siemię lniane, smażone warzywa i pieczarki oraz pieczoną dynię. Doprawiamy solą i pieprzem. 

  • Krok 4:

    Żurawina (świeża lub mrożona): umieszczamy ją na patelni z cukrem i gotujemy przez 3–4 minuty, aż kryształki się rozpuszczą, a owoce zaczną mięknąć. Wykładamy je łyżką na dno keksówki, a następnie odstawiamy na 5 minut, żeby lekko stężały.

  • Krok 5:

    Pieczenie: wykładamy mieszankę orzechów i warzyw na żurawinę. Uklepujemy ją i wygładzamy wierzch łyżką. Owijamy pieczeń folią i wkładamy do piekarnika na 25 minut, a następnie odkrywamy i pieczemy jeszcze przez 25 minut.

  • Krok 6:

    Podanie: wegańska pieczeń orzechowa powinna po wyjęciu z piekarnika odpoczywać przez kwadrans. Następnie odwracamy ją na talerzu, na którym ją zaserwujemy. Usuwamy pergamin. Wierzch posypujemy posiekanymi pistacjami i pestkami granatu. Podajemy w całości na stół. 

    Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood.com, https://www.bbcgoodfood.com/recipes/easy-vegan-nut-roast

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne