Satay - marynowany kurczak z sosem orzechowym + lemoniada ogórkowa

Ocena:

4.56 (185)

  • 40 min.
  • dla 4 osób
Satay - marynowany kurczak z sosem orzechowym + lemoniada ogórkowa

Składniki:

  • pierś z kurczaka 250 g
  • kurkuma 20 g
  • kumin 5 g
  • sos sojowy jasny 60 ml
  • mleko kokosowe 1 l
  • kolendra 1 pęczek
  • chili małe 1 sztuka
  • orzechy ziemne 400 g
  • cukier palmowy 70 g
  • olej
  • Lemoniada ogórkowa:
  • 50ml syropu ogórkowego / polowa świeżego ogórka
  • 100 ml syropu cukrowego
  • 100 ml soku z cytryny
  • 150 ml wody gazowanej

Satay - marynowany kurczak z sosem orzechowym + lemoniada ogórkowa - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Piersi z kurczaka oczyszczamy z błon i kroimy w podłużne, grube paski. Do miski wlewamy 250 ml mleka kokosowego, 10 g kurkumy, kumin, 30 ml sos sojowy jasny oraz posiekane połowę chili i kolendrę. Przygotowaną marynatą zalewamy mięso i odstawiamy do lodówki na 1 h.
  • Po wyciągnięciu nadziewamy na patyczki. Do garnka wlewamy olej i podsmażamy resztę kurkumy, zalewamy mlekiem kokosowym, następnie doprawiamy resztą sosu sojowego i cukrem palmowym.
  • Orzechy ziemne rozdrabniamy krojąc lub przy użyciu blendera. Dodajemy do mleka. Całość gotujemy 20 minut. Sataye smażymy na patelni grillowej z dwóch stron po około 2-3 minuty, podajemy z sosem.
  • Lemoniada: Wszystkie składniki wlewamy do blendera i dodajemy kości lodu. Blendujemy do uzyskania konsystencji sorbetu. Dekorujemy plasterkiem ogórka
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

1. W tajskiej kuchni nie używamy nigdy oliwy z oliwek. 2. cukier palmowy bardzo trudno jest rozkroić spróbujcie roztopić go w mikrofalówce Oryginalne danie z przepisu serwują warszawska i poznańska restauracja WHY THAI. www.whythai.pl

To może Cię zainteresować

Materiały promocyjne