Adobe Stock
5 (1)
Kama to prażona mieszanka czterech rodzajów mąki, którą podaje się z mlekiem lub jogurtem na śniadanie. Można ją przywieźć z Estonii, Rosji, Finlandii i krajów zamieszkałych przez ludy turkijskie lub przyrządzić samodzielnie. To pożywny posiłek pełen białka i błonnika, który może przyjąć formę koktajlu lub zupy mlecznej. Kama, czyli estońskie śniadanie, spodoba się każdemu miłośnikowi owsianki.
mąka gryczana 10 g
mąka pszenna 10 g
mąka żytnia 10 g
mąka orkiszowa 10 g
jogurt naturalny 400 g
miód 30 g
Mieszanka mączna: rozgrzewamy dużą patelnię i prażymy kolejno wszystkie rodzaje mąki. Kiedy się zarumienią i uwolnią aromat, przesypujemy je do wspólnej miski i studzimy.
Kama: mieszankę mąk zalewamy jogurtem naturalnym i odstawiamy na 5 minut, żeby lekko napęczniała.
Podanie: dosładzamy koktajl miodem wedle uznania i rozlewamy do szklanek. Tuż przed wypiciem ponownie mieszamy.
Porady
- Bardzo ważne jest, żeby nie przypalić mąki podczas prażenia, inaczej stanie się gorzka i niesmaczna.
- Klasyczna mieszanka, z której powstaje to estońskie śniadanie, składa się z mąki jęczmiennej, żytniej i owsianej (lub pszennej) oraz mąki z grochu. My jednak użyliśmy mąki gryczanej i orkiszowej, które łatwiej kupić w sklepach spożywczych. Można także wykorzystać zmielone ziarna ciecierzycy. Najlepiej, jeśli użyjemy mąki razowej, która nie tylko ma więcej wartości odżywczych, ale także jest bardziej wyrazista w smaku.
- Z historycznego punktu widzenia kama jest niepsującym się jedzeniem, które sprawdzało się podczas długich podróży w pionierskich warunkach. Mieszankę mąk można w mgnieniu oka zamienić w pożywną przekąskę poprzez dodanie masła lub napój, jeśli zalejemy ją mlekiem. W dzisiejszych czasach to ciągle dobry pomysł na śniadanie pełne błonnika. Bazę z uprażonych mąk można przechowywać przez długi czas w szafce kuchennej, w szczelnie zamkniętym pudełku lub słoiku.
- Kama na śniadanie to mączna mieszanka, którą często przywozi się jako pamiątkę z podróży po Estonii. Można ją jednak znaleźć także w Finlandii, gdzie nosi nazwę talkkuna, lub w krajach zamieszkałych przez ludy tureckie, w których określa ją słowo talqan.
- To proste, estońskie śniadanie możemy przyrządzić z mlekiem, jogurtem, kefirem, zsiadłym mlekiem lub maślanką. Zupa mleczna z prażonej mąki lub koktajl najlepiej smakują dosłodzone miodem, ale możemy też użyć syropu klonowego. Sprawdzi się również syrop z agawy.
- Proszek z różnych rodzajów ziaren, który można zalać mlekiem lub jogurtem i serwować w formie pożywnego koktajlu, to produkt wykorzystywany w wielu różnych kulturach. Na przykład, jeśli chcemy przyrządzić koreańskie misugaru latte, potrzebujemy mieszanki mąki jęczmiennej i ryżowej z ryżu białego i kleistego. Tybetańczycy natomiast prażą i mielą ziarna jęczmienia, żeby dodać je do maślanej herbaty.
Rabat -30% na całą ofertę kosmetyków marek Bielenda Professional i Supremelab, obowiązuje na www.bielenda.com. Szczegóły na stronie.
7% rabatu na 700 największych marek kosmetyków i perfum. Oferta dostępna na ezebra.pl. Szczegóły na stronie.
Rabat 25% na zakupy za minimum 499 zł w sklepie internetowym www.karcher.pl. Oferta dotyczy produktów nieprzecenionych z kategorii Home&Garden i nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły na stronie www.
Rabat 20% na produkty marki Rituals przy zakupach za min. 100 zł. Kod promocyjny obowiązuje w sklepach Rituals, aplikacji oraz na naszej stronie internetowej rituals.com. Z rabatu wyłączone są inne promocje, edycje limitowane oraz kalendarze adwentowe. Szczegóły u Partnera.
Rabat dotyczy całej kolekcji dostępnej na www.doctornap.com i łączy się z innymi promocjami. Szczegóły na stronie www.
Darmowa dostawa oraz próbki i prezenty w każdym zamówieniu. Nie wiesz jaki kosmetyk wybrać dla swojej skóry? W Topestetic możesz skorzystać z bezpłatnej porady kosmetologów przez czat, mailowo lub telefonicznie — a także w gabinecie na warszawskim Wilanowie. Sprawdź na topestetic.pl