Getty/iStock
4.38 (186)
Nalewka z jarzębiny, inaczej jarzębiak lub jarzębinówka, to iście jesienny trunek o wartościach leczniczych. Ma piękną, bursztynową barwę, a im dłużej dojrzewa w piwniczce, tym większe zdobywa walory smakowe. We wrześniu wszędzie dookoła nas dojrzewają owoce, które nie nadają się do jedzenia prosto z drzewa, za to są znakomitym surowcem na przetwory. Sprawdźcie, jak powstaje nieco już zapomniana nalewka z jarzębiny. Przepis nie jest skomplikowany, ale wymaga czasu.
jarzębina 1 kg
cukier 500 g
spirytus 1 l
woda 1 l
Owoce: oczyszczamy, przebieramy i wkładamy do zamrażarki na 48 godzin. Następnie sparzamy je wrzątkiem i osuszamy. Wkładamy do dużego słoja i zalewamy spirytusem. Przykrywamy naczynie i odstawiamy je w ciepłe miejsce na co najmniej miesiąc. Czas mrożenia i maceracji jarzębiny nie został uwzględniony w klasyfikacji dania.
Syrop: zagotowujemy wodę z cukrem. Mieszamy, żeby dobrze połączyć składniki. Wlewamy syrop do nalewu. Odstawiamy go na 5 tygodni (czas nieujęty w klasyfikacji dania).
Filtracja: przepuszczamy alkohol przez gazę, tetrową ściereczkę lub filtry do kawy. Rozlewamy do butelek. Nalewka z jarzębiny powinna leżakować w spiżarni, aż dojrzeje.
Porady
- Z podanego przepisu otrzymamy około 6 butelek o pojemności 0,5 litra. Nalewka z jarzębiny na spirytusie powinna dojrzewać przez minimum 6 miesięcy, żeby osiągnąć pełnię smaku i aromatu.
- Owoce jarzębiny najlepiej zbierać po pierwszych jesiennych przymrozkach. W przeciwnym razie należy je umieścić w zamrażarce na 48 godzin. Dzięki temu zniwelujemy ich gorzki i cierpki smak. Inną metodą jest powolne suszenie ich w piekarniku nastawionym na 40°C.
- Warto dodać do nalewki jarzębinowej liście wiśni lub czarnej porzeczki, żeby wzbogacić jej aromat. Do syropu cukrowego polecamy dolać sok z cytryny, który podkreśli słodko-kwaśny smak trunku.
- Ilość cukru w przepisie powinniśmy dostosować do własnych preferencji. Możemy dosypać go nieco więcej, jeśli lubimy słodkie, esencjonalne likiery. Dobrym pomysłem jest także wykorzystanie miodu. Dzięki niemu nalewka z jarzębiny zyska głęboki, lekko kwiatowy aromat.
- Miłośnikom tradycyjnych jesiennych trunków przygotowanych w zaciszu własnej piwniczki polecamy także nalewkę z gruszek.
- Żeby jarzębinówka miała piękny, klarowny, bursztynowy kolor, należy ją dokładnie przefiltrować. Osad może zbierać się jeszcze na etapie dojrzewania trunku. Zlewajmy nalewkę do czystych butelek w zależności od potrzeby.
Jarzębiak powstaje z owoców drzewa, które rośnie w lasach, parkach, a nawet przy drogach i chodnikach. Co prawda jest sadzone głównie w celach ozdobnych, ale nie da się nie zapomnieć o jego niezwykłych darach, które kiedyś powszechnie wykorzystywało się w kuchni. Surowa jarzębina jest gorzka i nie nadaje się do jedzenia, za to świetnie sprawdza się jako składnik różnych przetworów. Poza tym, że owoce jesienią cieszą oko swoim pięknym czerwono-krwistym kolorem, to posiadają wiele wartości leczniczych, m.in.:
Aromat i smak, jaki wydobywa się z owoców, które codziennie mijamy na ulicach jesienią, to coś pięknego. Odpowiednio przygotowana nalewka z jarzębiny cudownie rozgrzewa i potrafi uprzyjemnić niejeden wieczór. Nie ma na nią jednego, najlepszego sposobu. Wszystko zależy od tego, czy lubimy mocniejsze trunki czy raczej delikatne. Bardzo słodkie, a może wytrawne? Opcji jest naprawdę mnóstwo i należy podjąć co najmniej kilka prób, żeby uzyskać trunek domowej roboty i idealnym smaku. Kiedy opanujemy już podstawową recepturę, możemy wzbogacić nalewkę za pomocą różnych dodatków, takich jak:
Nalewka z jarzębiny dziś już trochę zapomniana, kiedyś była bardzo popularny trunkiem w wielu domach. Jej wielką zaletą jest przepiękna bursztynowa barwa. Podana w odpowiednich ozdobnych kieliszkach do likieru na nóżce robi niesamowite wrażenie. Miłośnicy tradycyjnych przetworów dobrze wiedzą, że nie jest to jedyna metoda na wykorzystanie tych owoców. W zaciszu domowej kuchni można przygotować także:
Rabat 20% na kolczyki oraz akcesoria przy zakupach za min. 299 zł. Rabat 20% na zegarki do 8 000 zł. Szczegóły w salonach i na wkruk.pl
Rabat 30%* od 299 złotych i prezent** od 499 złotych w salonach Estēe Lauder oraz na www.esteelauder.pl. *Wykluczenia: linia AERIN, Luxury Collection, Re-Nutriv, zestawy, nowości, produkty mini i przecenione. Nie łączy się z innymi rabatami. **Oferta ważna do wyczerpania zapasów. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.
Rabat 25% na zakupy za minimum 499 zł w sklepie internetowym www.karcher.pl. Oferta dotyczy produktów nieprzecenionych z kategorii Home&Garden i nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły na stronie www.
Rabat dotyczy całej kolekcji dostępnej na www.doctornap.com i łączy się z innymi promocjami. Szczegóły na stronie www.
Rabat 25% na całą ofertę MEFEMI w cenie regularnej. Promocje na stronie www nie łączą się. Szczegóły na stronie.
Rabat do -30% na wybrane nowości z kolekcji Wiosna/Lato 2024 i wiele więcej! Oferta dostępna w sklepach stacjonarnych i na gomez.pl. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.
Produkt widoczny na zdjęciu nie jest objęty rabatami.