Naleśniki płonące z pomarańczami

Ocena:

4.51 (181)

  • 25 min.
  • dla 4 osób
Przepis na naleśniki idealne na przyjęcie - płonące z pomarańczami

Składniki:

  • CIASTO :
  • 10 dag mąki
  • szklanka mleka
  • 2 jajka
  • pół laski wanilii
  • szczypta soli
  • łyżka stopionego masła
  • łyżka likieru pomarańczowego
  • olej do smażenia
  • SOS:
  • 4 pomarańcze
  • 1/4 kostki masła
  • 5 dag cukru
  • kieliszek likieru pomarańczowego
  • 1–2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • łyżka masła do zapiekania
  • kieliszek koniaku do polania

Naleśniki płonące z pomarańczami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Mąkę, mleko, jajka zmiksować. Wanilię przekroić wzdłuż, wyskrobać miąższ, dodać do ciasta. Doprawić szczyptą soli. Dodać roztopione masło oraz likier i wymieszać. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Odstawić na godzinę.
  • Pomarańcze umyć, osuszyć. Jedną odłożyć do dekoracji. Z pozostałych zetrzeć skórkę, wycisnąć sok. Na patelni roztopić masło, dodać cukier, ogrzewać na średnim ogniu, aż się roztopi. Dodać skórkę pomarańczową, sok i likier pomarańczowy. Ogrzewać na wolnym ogniu przez 5 minut, aż sos zgęstnieje.
  • Ciasto zamieszać. Usmażyć cienkie naleśniki. Żaroodporne naczynie natłuścić masłem.
  • Naleśniki złożyć w chusteczki i ułożyć koliście w przygotowanym naczyniu. Polać sosem, posypać skórką pomarańczową.
  • Zapiekać 10 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180˚C. Gorące naleśniki polać koniakiem i zapalić przy stole. Podawać udekorowane cząstkami pomarańczy.
  • Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  • Zamów Newletter MojeGotowanie.pl!
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne