Naleśniki z orzechami i czekoladą

Ocena:

4.54 (197)

  • 30 min.
  • dla 8 osób
Przygotowanie: 30 minut
Smażenie: 8–10 minut
Porcja: 430 kcal
Składniki na 8 porcji

Składniki:

  • CIASTO:
  • niepełna szklanka mąki
  • 2 jajka
  • żółtko
  • 1 i 1/4 szklanki mleka
  • łyżka cukru pudru
  • szczypta soli
  • NADZIENIE:
  • 15 dag zmielonych orzechów laskowych
  • 5 łyżek mleka
  • 2 łyżki rumu
  • 2–3 łyżki rodzynek
  • obrany plasterek cytryny
  • łyżka soku
  • cytrynowego l 2 łyżki masła
  • polewa:
  • 1/8 litra mleka
  • tabliczka mlecznej czekolady
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • torebka cukru waniliowego
  • 1–2 łyżki rumu

Naleśniki z orzechami i czekoladą - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Składniki ciasta wymieszać, usmażyć naleśniki.
  • Przygotować farsz: wymieszać mielone orzechy z resztą składników, posmarować nadzieniem naleśniki.
  • Składniki polewy podgrzać w kąpieli wodnej, nie gotować. Wymieszać, polać naleśniki.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Materiały promocyjne