Puszyste placuszki waniliowe

Ocena:

4.46 (153)

  • 40 min.
  • dla 4 osób

Przepis na puchate placuszki waniliowe

Składniki:

  • PLACKI:
  • opakowanie serka homogenizowanego waniliowego (140–150 g),
  • 2–3 jajka
  • czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • czubata szklanka mąki
  • odrobina aromatu waniliowego
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • LEŚNY MUS:
  • szklanka owoców leśnych: malin, jeżyn, jagód, borówek (jeśli nie mamy – mogą być czarne porzeczki)
  • sok z cytryny do smaku
  • cukier do smaku

Puszyste placuszki waniliowe - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Owoce leśne wrzucamy do garnuszka, dolewamy ok. 1,5 szklanki wody, dodajemy kilka kropli soku z cytryny i 2–3 łyżki cukru. Dusimy ok. 15 min, miksujemy. Dosładzamy do smaku, jeśli drażnią nas pestki – przecieramy przez gęste sitko. Z podanych składników na placki miksujemy gładkie ciasto. Smażymy placuszki na oleju i podajemy ciepłe, prosto z patelni (wtedy nie opadną zanadto), z miseczką musu do maczania albo polewania tuż przed zjedzeniem.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne