Naleśniki z kurczakiem i pieczarkami

Ocena:

4.43 (198)

  • 45 min.
  • dla 4 osób

Przygotowanie: 45 min. Porcja: 510 kcal

Składniki:

  • 12 dag mąki
  • 2 jajka
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • olej
  • 25 dag pieczarek
  • 7 dag wędzonej piersi z kurczaka
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • szklanka bulionu z kostki
  • 2 łyżki wina
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • 2 łyżki masła
  • łyżeczka soku z cytryny
  • natka do dekoracji

Naleśniki z kurczakiem i pieczarkami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Ciasto: mąkę wymieszać z połową mleka. Dodać jajka
  • 2 łyżki oleju
  • resztę mleka
  • szczyptę soli
  • wymieszać i odstawić.
  • Nadzienie: pieczarki oczyścić
  • pokroić w plasterki. Pierś kurczaka drobno pokroić. Masło stopić
  • wsypać mąkę
  • wymieszać
  • zrumienić. Wlać bulion
  • wymieszać
  • zagotować. Dodać wino
  • kurczaka
  • grzyby
  • przyprawić
  • gotować 5 min.
  • Porcje ciasta wlewać na gorącą patelnię
  • smażyć naleśniki z obu stron na rumiano. Na każdym naleśniku ułożyć po 2 łyżki farszu
  • zrolować.
  • Sos: płatki zrumienić na maśle
  • skropić sokiem z cytryny. Polać naleśniki. Ozdobić natką.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne